Lesbos: het paradijselijke eiland is nu vooral in het nieuws door de hel van vluchtelingen die er stranden. Wie weet nog dat het twintig eeuwen geleden het eiland was van liefdesdichteres Sappho van Lesbos? Schitterende oden aan de liefde schreef ze, voor zowel mannen als vrouwen. Van haar gedichten zijn vooral fragmenten overgeleverd. Raadselachtige scherven die ongeloofelijk goed bestand bleken tegen de tand des tijds. Vanmiddag blazen uiteenlopende dichters Sappho’s poezie alledaags leven in, in elk geval dichter en performer Maud Vanhauwaert en zangeres en actrice Manoushka Zeegelaar Breeveld, die zowel leest als zingt.

mooi is maar mooi
voor een ogenblik
goed is vandaag
even mooi als morgen

***

…ik leg mijn lichaam
op een mals kussen…

***

…slapend op de boezem
van een slanke vriendin…

Sappho (vertaling Paul Claes)

Poezie in DNL, inmiddels een begrip.

Al vijf jaar lang wordt in deze serie iedere maand een dichter centraal gezet. Poezie wordt gelezen door vertolkers van naam – acteurs, zangers, schrijvers. Muziek en musici worden daar zorgvuldig bij gekozen en spelen een belangrijke rol, zodat afwisselende programma’s ontstaan die ook toegankelijk zijn voor wie (nog) niets van zo’n dichter weet. Altijd ook met beeldmateriaal, een column en een open, informerende presentatie.

Levendige middagen met schrijvers, dichters, acteurs, topmuzikanten en warme liefde voor de poezie.

Het poezieprogramma is elke tweede zondagmiddag van de maand van 16:00 uur tot 17:30 uur. Na afloop is er borrel en boekentafel van Perdu.

 

De Nieuwe Liefde