Europese Commissie vraagt mening over vervuiling door vliegverkeer

25-04-2005
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

De commissie wil weten welke informatie burgers willen hebben over de vervuiling en of deze informatie hun gedrag zou beïnvloeden. Natuurlijk wil ze ook weten of burgers bereid zijn meer te betalen voor een ticket.

De uitstoot van broeikasgassen door vliegverkeer is tussen 1990 en 2002 met bijna zeventig procent toegenomen, stelt milieucommissaris Stavros Dimas in een brief bij de enquête. In dezelfde periode nam de totale uitstoot van broeikasgassen in de Europese Unie juist af. Vliegtuigen hebben daardoor een steeds groter aandeel in de vervuiling.

Ondanks alle verbeteringen in de technologie van de vliegtuigen en het efficiënter indelen van vluchten en luchtruim is het tot nu toe niet gelukt om het effect van de toename van het vliegverkeer te neutraliseren.

Kerosinetax

Steeds meer landen in de EU pleiten voor een belasting op kerosine, de brandstof voor vliegtuigen. Frankrijk en Duitsland spraken zich al eerder uit voor zo'n belasting en eerder deze maand sloot ook de Nederlandse minister van Financiën Zalm zich bij de voorstanders aan.

De internetenquête is zeker niet uniek in zijn soort; de website 'Uw stem in Europa' bevraagt Europeanen over van alles en nog wat. De commissie gebruikt de uitslagen voor beleidsvorming, zegt ze.

De uitkomsten van de enquête over vliegverkeer worden verwerkt in een rapport dat de commissie in juli zal uitbrengen. Het rapport zal volgens Dimas aanbevelingen doen waarmee de effecten van het vliegverkeer op klimaatverandering moeten worden beperkt.

Enquête milieubelasting vliegverkeer

Reacties