Europese bedrijven laten Bengaalse kledingarbeiders in de kou staan

01-05-2005
Door: Tekst:


Op 11 april stortte in de Bengaalse stad Savar de kledingfabriek Spectrum Sweater in. 74 Arbeiders vonden hierbij de dood, tientallen raakten gewond. De ravage is zo groot dat nog steeds niet alle lichamen zijn geborgen. Deze tragedie vormt het zoveelste 'incident' veroorzaakt door de gebrekkige naleving van de veiligheidsvoorschriften in Bangladesh. De lijst met meest recente grote ongelukken spreekt voor zich: 53 doden bij Choudury Knitwear (2000), 24 doden bij Maico Sweater (2001), negen doden bij Misco Supermarket (2004) en 23 doden bij Shan Knitting (2005).

Spectrum Sweater werkte voornamelijk voor Europese merken als Zara, Carrefour, Karstadt Quelle, Neckermann en Scapino. Dat dit geen garantie is voor goede werkomstandigheden blijkt wel uit het feit dat Spectrum zich ook voor de fatale dag weinig gelegen liet aan de wettelijke veiligheidsregels. Slechts drie dagen voor de ramp vond een ander ernstig ongeval plaats. Hierbij viel één dode en een zwaargewonde. Ook andere regels werden door Spectrum stelselmatig met voeten getreden. Zo hield men zich niet aan het minimumloon, was er sprake van veelvuldig onbetaald overwerk en werd het recht op één vrije dag per week niet gerespecteerd.

Twee Spectrum-directeuren zitten inmiddels in voorlopige hechtenis. Maar ook de westerse bedrijven die jarenlang orders plaatsten bij de fabriek moeten worden aangepakt. Grote kledingconcerns grazen de wereld af op jacht naar lucratieve productielocaties. Hun zoektocht naar de laagste prijs werkt uitbuiting van arbeiders door de productiebedrijven niet zelden in de hand.

Scapino en Neckermann zijn, net als Karstadt Quelle en Zara, aangesloten bij het Business Social Compliance Initiative (BSCI), een door de industrie gecontroleerde monitoring-organisatie. De BSCI beweert toeleveranciers regelmatig te controleren op naleving van gedragscodes. Maar Spectrum is nooit geïnspecteerd. De geloofwaardigheid van dit soort initiatieven wordt daarmee ernstig aangetast. Carrefour heeft wel een inspectie laten uitvoeren, maar weigert vooralsnog het rapport openbaar te maken.

Terwijl overlevenden en nabestaanden in een uiterst penibele situatie verkeren, is nog geen van de genoemde bedrijven concreet ingegaan op de eisen die vakbonden en belangenorganisaties in Bangladesh direct na de ramp hebben opgesteld. Deze houding is in onze ogen onacceptabel. Arbeiders en hun families moeten nú financiële hulp en ondersteuning krijgen. De bedrijfstak en overheidsinstanties dienen maatregelen te treffen om de fundamentele rechten van arbeiders, inclusief een veilige werkplek, in de toekomst te garanderen. Samenspraak met lokale organisaties en vakbonden is daarbij onontbeerlijk.

Schone Kleren Kampagne

www.schonekleren.nlReacties