'Europese bedrijven financieren oorlog in Congo'

15-01-2002
Door: OneWorld Redactie
Bron: ANP

Sommige van de onderzochte bedrijven zouden volgens de Ipis een belangrijke rol hebben gespeeld in de voortzetting van de oorlog door commercieel samen te werken met de rebellen of hun Rwandese bondgenoten. Andere bedrijven zouden indirect daartoe hebben bijgedragen via de belastingen die op hun handel werd geheven.

De Ipis onderzocht de bedrijven die eerder werden genoemd in een VN-rapport over de uitbuiting van de natuurlijke rijkdommen van Congo. Het gaat onder meer om Chemie Pharmacie Holland (GPH) en het het Zwitserse offshore bedrijf Finmining.

GPH heeft in Congo een joint-venture met het Amerikaanse Trinitech. De topman van de laatste heeft tegen de onderzoekers gezegd nauwelijks zaken te doen in het Afrikaanse land. Het management van GPH zou zelfs enkele lucratieve transacties hebben geweigerd omdat het geen zaken wil doen met de strijdende partijen.

Maar volgens Ipis konden GPH en Trinitech niet zeggen waar het coltan wel vandaan komt.

Coltan wordt gebruikt voor de bouw van onder meer draagbare telefoons en computers. De hulporganisaties pleiten voor een tijdelijk embargo op de handel in coltan uit de bezette gebieden van Congo. Europese bedrijven als Alcatel, Nokia of Siemens zouden coltan uit oorlogsgebieden moeten weren.

Zie eerder artikel: Grondstof voor mobieltje komt uit geplunderd Congo
OneWorld-partner Cordaid
OneWorld-partner Cordaid

Reacties