‘Europees belastinggeld gebruikt voor nieuwe kerncentrales’

27-03-2001
Door: OneWorld Redactie
Bron: onzeWereld

Dat blijkt uit een uitgelekt beleidsdocument dat de Commissie ter goedkeuring zal voorleggen aan de ministerraad van Financiën. Het voorstel is afkomstig van het Europees atoomagentschap Euratom in Luxemburg. Dat wil via de Europese investeringsbank twee miljard euro extra beschikbaar stellen voor leningen aan de nucleaire industrie.

Volgens milieuorganisatie Friends of the Earth(FOE) probeert de Europese Commissie de Europese lidstaten op misleidende wijze te overtuigen om akkoord te gaan. In het document staat bijvoorbeeld: ‘De Commissie heeft een krachtig financieel instrument dat gebruikt kan worden om de nucleaire veiligheid te verbeteren, ver voorbij de grenzen van de EU in het oosten.’

Milieuorganisaties klagen al jaren dat Europa hardnekkig vele miljarden blijft investeren in de nucleaire sector. In vergelijking daarmee zijn de investeringen in duurzame energiebronnen een peulenschil. Na de ramp in Tsjernobyl in 1986 gebeurde dat steeds vaker onder het motto ‘betere veiligheid’.

De Europese Commissie verwijst bijvoorbeeld naar twee recente leningen ten behoeve van projecten in Bulgarije en de Oekraïne. ’Die leningen werden gebruikt voor sluiting van oude centrales,’ aldus de Commissie.

FOE stelt dat dit een drogargument is omdat de voorwaarden voor nucleaire veiligheid in deze landen niet afgedwongen kan worden door de EU. De investeringen in de Oekraïne, fel bekritiseerd vanuit het land zelf en in de EU, bieden geen enkele garantie dat in het Westen geldende nucleaire veiligheidsstandaard wordt gerealiseerd, zegt nucleair specialist van FOE, Patricia Lorenz.

In het geval van Bulgarije ging het om het opwaarderen van de twee kerncentrales Kozloduy 5 en 6, op voorwaarde dat de verouderde centrales Kozloduy 1 tot en met 4 gesloten zouden worden in 2006. De Bulgaarse regering heeft echter laten weten dat dat niet zal zijn vóór 2010.

Het argument dat investeringen ook zullen leiden tot sanering is volgens FOE bedrog. De Europese investeringsbank gaat nooit akkoord met investeringen die geen economisch rendement opleveren. Volgens Patricia Lorenz is het louter PR voor de nucleaire industrie.

Momenteel is in de EU geen enkele nieuwe centrale in aanbouw. Volgens FOE wordt Europees belastinggeld via Euratom gebruikt om nieuwe centrales te financieren, in bijvoorbeeld Roemenië, en zo de sector nieuw leven ingeblazen.

Friends of the Earth VS
Friends of the Earth Engeland

Reacties