Europees akkoord over 0,7 procent ontwikkelingshulp

08-11-2001
Door: OneWorld Redactie
Bron: ANP

Minister Herfkens van Ontwikkelingssamenwerking zegt dat zij die meetelling van fiscale aftrekbaarheid heeft geaccepteerd om deze doorbraak te bereiken. Zij is zelfs bereid korting op het eigen ontwikkelingsbudget te accepteren als gevolg hiervan.

‘Dat weegt niet op tegen het feit dat alle landen nu gaan meedoen,’ aldus de bewindsvrouwe na overleg met haar Europese collega's. ‘Nu zijn het niet langer alleen de Scandinavische landen en Nederland die hun beloften nakomen.’

Herfkens denkt dat tegen 2007 alle lidstaten concreet zullen aangeven hoe zij het extra geld zullen gaan besteden.

Binnen het verband van de Verenigde Naties is afgesproken dat de armoede in de wereld in 2015 gehalveerd dient te zijn. Herfkens stuitte in Europa echter steeds op andere lidstaten die daar geen concreet vervolg aan wilden geven.

Na Nederlandse druk op onder meer de Europese top in het Zweedse Göteborg in juni deden de EU-lidstaten donderdag echter de toezegging dat zij nu toch concrete plannen zullen maken. Volgens Herfkens speelt ook mee dat andere lidstaten na de aanslagen van 11 september zich realiseren dat armoedebestrijding een politieke prioriteit is.

De EU-ministers van Ontwikkelingssamenwerking zullen in maart van het volgend jaar in Mexico verder praten over de concrete invulling van het politieke akkoord dat zij donderdag sloten.

Daarbij speelt Spanje als komende EU-voorzitter een belangrijke rol. Het was ook Spanje dat sterk aandrong op het meetellen van de fiscale aftrekbaarheid bij het percentage van 0,7 voor ontwikkelingshulp.

Ministerie van Buitenlandse Zaken

Reacties