Europeanen fel tegen oorlog en Amerikaanse regering

20-03-2003
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

Amper 14 procent van de Spaanse bevolking, eenderde van de Italianen en de helft van de Polen heeft nog een hoge pet op van de Amerikaanse regering.

Na de aanslagen van 11 september 2001 konden de VS op veel internationale sympathie rekenen die tot vorig jaar bleef doorwerken. Maar de oorlogsretoriek van de regering-Bush heeft de populariteit van de Amerikanen overzee sterk doen afbrokkelen, zelfs in landen waar de regering de Amerikaanse aanpak van Irak zonder voorbehoud steunt.

In Groot-Brittannië stond medio 2002 driekwart van de bevolking ‘gunstig’ tegenover de VS. Nu is dat aandeel slechts 48 procent. Italië liet in diezelfde periode een daling van 70 naar 34 procent noteren, Polen ging van 79 naar 50 procent.

Bush grootste boosdoener

In landen waar de regering zich kritisch opstelt tegen de Amerikaanse oorlogsplannen, is de trend nauwelijks anders. In Frankrijk bijvoorbeeld heeft nu nog 31 procent van de bevolking een gunstige indruk van de VS, tegenover 63 procent in de zomer van vorig jaar. In Duitsland daalde dat cijfer van 61 naar 25 procent, in Rusland van 61 naar 28 procent.

Gallup International voerde de enquête uit in negen landen: de VS, Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland, Italië en Spanje, en in Polen, Rusland en Turkije. Nederlanders werden niet ondervraagd.

Uit de antwoorden op bijkomende vragen blijkt dat de respondenten vooral problemen hebben met president George W. Bush en zijn beleid. De Amerikanen krijgen niet meteen de schuld toegeschoven. Dat onderscheid wordt wel duidelijker gemaakt in West-Europa dan in Turkije en Rusland.

Irakese volk beter af

Van de Amerikanen is maar 30 procent tegen een oorlog in Irak. Bij de Europeanen is dat percentage beduidend groter. Dat varieert van 51 procent in Groot-Brittannië tot 73 procent in Polen en 81 procent in Italië en Spanje. In Rusland is 87 procent tegen, in Turkije 86 procent, in Frankrijk 75 procent en in Duitsland 69 procent.

Ironisch genoeg denken de meeste ondervraagden dat de Irakese bevolking op lange termijn beter af zal zijn met de ontwapening van Irak en de val van Saddam Hussein. Alleen in Turkije en Rusland denken veel mensen daar anders over.

In vier van de vijf ondervraagde West-Europese landen vindt een meerderheid van de bevolking dat West-Europa zich onafhankelijker moet opstellen ten opzichte van de VS. Zelfs in Groot-Brittannië kan 48 procent zich in die stelling vinden.

Complete rapport op de website van het Pew Research Center

Reacties