Europarlement: strenge regels voor genvoedsel

04-07-2002
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

De Europese Commissie wil etiketten op genvoedsel om het vertrouwen van de consument, dat door tal van voedselschandalen is geschaad, te herwinnen.

De Commissie wilde levensmiddelen en veevoer waarin minder dan 1 procent genetisch gemodificeerde organismen (ggo) of ingrediënten zit, vrijstellen van etikettering. Maar het Europees Parlement (EP) verlaagt die drempel tot 0,5 procent en gunt de vrijstelling bovendien alleen aan ggo's die in de Europese Unie erkend zijn.

Ook ‘afgeleide producten’ zoals eieren, melk en vlees van dieren die genetisch gemodificeerd veevoer hebben gekregen, hoeven niet gelabeld.

Genvrij Magnum-ijs

Voorstellen voor een verplicht etiket voor ‘schone’ producten waarop staat dat deze ggo-vrij zijn, haalden het niet. Dat zou juist andere producenten zonder ggo’s duperen en op kosten jagen.

Het europarlement heeft medebeslissingsrecht op dit onderwerp. Nu zijn de EU-lidstaten aan zet, en daarna weer het parlement. Pas in de loop van 2003 zal wetgeving van kracht kunnen worden.

Voedingsmiddelenconcerns zoals Unilever en Nestlé hebben moeite met de plannen. Een Magnum-ijsje bevat gemanipuleerde soja, suggereerde een europarlementariër, en daar moet straks mogelijk een etiket op. De producent Unilever zou dan zijn productie moeten aanpassen, als Albert Heijn – onder invloed van de wens van de consument - alleen sojavrije ijsjes gaat verkopen.

Milieubeweging verheugd

Friends of the Earth en de Nederlandse tak Milieudefensie, die al jaren pleiten voor etikettering, zien het besluit van het EP als een overwinning voor hun lobby en de Europese consumenten.

Wel willen de organisaties, en ook Greenpeace, nog dat de 0,5 procent-grenswaarde van met ggo-vervuild voedsel of veevoer wordt verlaagd naar hooguit 0,1 procent. Ook dringen de milieu-activisten erop aan dat producten die zijn gemaakt met melk, vlees en eieren van dieren die zijn gevoerd met gentech veevoer, een label krijgen.

In Europa zouden zo’n 30.000 producten gentech-ingrediënten bevatten.

Inmiddels hebben de Verenigde Staten al hun nood geklaagd bij de Wereldhandelsorganisatie. De EU zou met kostbare etikettering Amerikaanse bedrijven zoals Monsanto, die volop ggo's gebruiken, van de markt willen weren. Er hangen strafheffingen van 4 miljard dollar in de lucht.

Unilever: ‘Deze verklaring (van de europarlementariër hierboven, red.) is in strijd met de waarheid. Magnum-ijs bevat geen genetisch gemodificeerde ingrediënten.’

Milieudefensie
Friends of the Earth
Friends of the Earth
Friends of the Earth

Reacties