Europa zint op maatregelen tegen Eritrese regering

01-10-2001
Door: OneWorld Redactie
Bron: ANP

Volgens het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken is de Eritrese ambassadeur in Den Haag al verzocht zich op het departement te melden. De EU-landen maken zich zorgen over de recente ontwikkelingen in het land.

Op last van de regering van president Issaias Afeworki, werden onlangs zeker elf politici van de oppositie, zeven journalisten en talrijke studentenleiders opgepakt in de hoofdstad Asmara. Over hun verblijfplaats is niets bekend.

Het vermoeden bestaat dat de golf arrestaties te maken heeft met de naderende verkiezingen. Die worden in december gehouden.

Behalve de EU-ambassadeurs hebben ook de mensenrechtenorganisaties Amnesty International en Human Rights Watch kritiek op de aanhoudingen. Die zijn volgens Amnesty een duidelijke aanwijzing voor de toenemende onderdrukking van andersdenkenden in het land.

De elf aangehouden politici maken volgens de BBC deel uit van een groep van vijftien voormalige hoge functionarissen van de regerende Volkspartij voor Democratie en Gerechtigheid die in mei kritiek hadden uitgeoefend op Afeworki. Zij deden dat in een open brief, waarin zij de regering opriepen hervormingen door te voeren en rekenschap af te leggen.

Bovendien bekritiseerden zij de manier waarop Afeworki zich had opgesteld in de verwoestende oorlog met buurland Ethiopië.

Volgens de regering hebben de nu aangehouden leden van de oppositie ontmoetingen gehouden in de Verenigde Staten, waar zij leden zouden hebben willen werven voor een geheime oppositiegroepering. Bovendien zouden zij plannen hebben gehad te infiltreren in overheidsorganisaties.

De staatskrant Hadas Eritrea meldde dat de arrestaties nodig waren omdat de mannen ‘misdrijven tegen de staat, de veiligheid en de vrede in het land’ hadden gepleegd.

Reacties