Europa wil nieuwe handelsakkoorden ex-koloniën

10-04-2002
Door: OneWorld Redactie
Bron: ANP

De Europese commissarissen Nielson (ontwikkelingshulp) en Lamy (buitenlandse handel) hebben dinsdag in Straatsburg een onderhandelingsstrategie voor de nieuwe akkoorden gepresenteerd.

Deze strategie – de nieuwe economische partnerschap overeenkomst (EPA) – vergroot de ‘belastingvrije’ toegang voor exporteurs uit de ACP-landen tot de Europese markt. Momenteel geschiedt 93 procent van de export vanuit ACP-landen naar de EU al zonder handelsbeperkingen, zoals tarieven of quota. Daarnaast moeten de ACP-landen onderling meer gaan samenwerken.

De onderhandelingen met de 76 landen moeten september dit jaar van start gaan. Uiterlijk in 2008 dienen de gesprekken te zijn afgerond. Zuid-Afrika en Cuba zijn niet opgenomen in de voorstellen. Met Zuid-Afrika heeft de EU al een apart handelsakkoord. Cuba wilde eerder het akkoord met de ACP-landen niet tekenen vanwege bepalingen over mensenrechten.

De uiteindelijke zeggenschap over de nieuwe handelsakkoorden zal bij de vijftien EU-lidstaten komen te liggen. Sommige lidstaten zijn fel tegen meer belastingvrije import vanuit de ACP-landen.

Reacties