Europa moet uit de kramp

09-08-2006
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld/Trouw

Europese landen hebben de jacht geopend op kennismigranten, om het tekort aan geschoolde arbeidskrachten op te vangen. Er succesvol zijn de meeste landen daarin nog niet. Ondertussen blijven veel West-Europese grenzen dicht voor Oost-Europese werknemers. Een gemiste kans, stelt de Duitse christen-democrate Barbara John. Ze zullen makkelijker integreren dan bijvoorbeeld Aziatische kenniswerkers.

 

Trouw laat verschillende deskundigen aan het woord die menen dat het migratiebeleid is gericht op inperking in plaats van op het optimaal benutten van de mogelijkheden.

 

Griekenland worstelt bijvoorbeeld met toestroom van migranten uit de Balkan. Door een gebrek aan regulering ontstaat er een crimineel circuit rond migratie. De migranten worden uitgebuit en mensensmokkelaars kunnen goed verdienen.

 

Die krampachtige houding rond migratie staat pragmatische oplossingen in de weg. De Europese landen moeten hun energie steken in het integreren van migranten, niet in het buiten de grenzen houden, zegt econoom Günther Schmid.

 

Dit artikel is een korte samenvatting van deel 1 van de serie arbeidsmigratie in dagblad Trouw. Lees het hele artikel 

Reacties