Europa keert Latijns Amerika de rug toe

01-03-2005
Door: Tekst: Evert-jan Quak


In de directe buitenlandse investeringen van de Europese Unie in Latijns Amerika is een nog scherpere daling te zien: van 35 miljard dollar in 2000 tot tien miljard dollar twee jaar later. Ook de officiële ontwikkelingshulp van de Europese Unie aan Latijns Amerika volgt deze trend. Vooral Italië (-98 procent) en Nederland (-50 procent) draaiden de geldkraan in de jaren negentig langzaam dicht.

Bovenstaande en vele andere cijfers en wetenswaardigheden over de relatie tussen Europa en Latijns Amerika zijn te vinden in het boek 'Development Cooperation European Union - Latin America: Overview and Prospects' van de Peruaanse onderzoeker Mariano Valderrama León, dat op 4 februari werd gepresenteerd in het Institute of Social Studies in Den Haag. Begin jaren tachtig stelde de toenmalige Europese Gemeenschap vast dat de politieke dialoog met Latijns Amerika verstevigd moest worden. Daar is echter weinig van terechtgekomen, zo blijkt uit het boek. Valderrama wijt dit vooral aan het navelstaren van de Europese Unie. De Europese buitenlandse politiek richt zich meer en meer op de landen in de directe geografische omgeving. Mede hierdoor zijn de Europeanen Latijns Amerika gaan beschouwen als het economische terrein van de Verenigde Staten. Ten onrechte, meent Valderrama. De Europese Unie is nog steeds de grootste handelspartner van Chili en van het belangrijkste economische machtsblok in Latijns Amerika, de Mercosur-landen Brazilië, Argentinië, Paraguay en Uruguay. Maar hoelang nog? De invloed van de Verenigde Staten en Azië op de Latijns-Amerikaanse maatschappij neemt voortdurend toe. Valderrama pleit voor het doorbreken van deze trend. Niet alleen omwille van de historische banden met Europa, maar ook met het oog op de mensenrechten, de democratische ontwikkelingen en het milieu.
 

Development Cooperation European Union - Latin America: Overview and Prospects Mariano Valderrama León (ed) RIMISP (Santiago, Chili) 2005

 Reacties