‘EU wil kweekreactoren Rusland financieren’

08-05-2001
Door: OneWorld Redactie
Bron: onzeWereld

FOE stelt dat de EU in het kader van de energie-dialoog tussen Europa en Rusland niet alleen oude, onveilige nucleaire reactoren wil opwaarderen maar ook een nieuwe generatie snelle kweekreactoren wil financieren. Volgens Patricia Lorentz van FOE zou dit 'het risico op nucleaire ongelukken sterk verhogen'.

FOE baseert deze aanklacht op vertrouwelijke beleidsrapporten van de Europese Commissie. Uit deze stukken worden deze opties inderdaad duidelijk vermeld.

Een woordvoerder van de EU-commissaris voor energie, Loyola de Palacio, ontkent dit: ‘De Europese Commissie is niet van plan om kweekreactoren te financieren. De russen zijn hiervoor vragende partij. Wij niet.’ De woordvoerder geeft toe dat de EU wel de veiligheid van Russische kerncentrales wil helpen verbeteren, als ze maar niet van het type Tsjernobyl zijn.

Snelle kweekreactoren zijn wereldwijd nagenoeg taboe na enkele ernstige ongelukken en economische debâcles. De meest bekende nucleaire incidenten met deze centrales vonden plaats in 1987 met de Superphenix in Frankrijk en in 1995 met de Monju in Japan.

Het andere grote probleem met kweekreactoren is volgens FOE dat plutonium als brandstof wordt gebruikt en bij het productieproces ook nieuwe plutonium wordt ‘gekweekt’. Het gaat om een soort plutonium dat geschikt is voor kernwapens.

De dialoog tussen de EU en Rusland is van groot economisch belang. De plannen zouden moeten resulteren in een overeenkomst die op 17 mei door EU-voorzitter Romano Prodi en president Vladimir Putin in Moskou wordt ondertekend.

De Russische vice-premier Viktor Khristenko zei: ‘Deze energie-dialoog zal de strategische veiligheid in Europa in de 21ste eeuw bepalen en moet zeker 20 jaar vooruit gepland worden.’

Voor de Europa is de samenwerking van belang wegens de liberalisering van de energiemarkt. Rusland zou olie en gas kunnen leveren aan Europa, waarbij het bedrijf Gazprom een rol kan spelen. Volgens een EU-woordvoerder kan dit echter alleen ‘op voorwaarde dat Europese bedrijven in Rusland op een veilige manier kunnen investeren’. Gezien de langzame uitdoving van de nucleaire sector in Europa, zouden Rusland en andere Oosteuropese landen voor die bedrijven een grote nieuwe markt vormen.

Friends of the Earth

Reacties