EU wil koffieboeren aan de sperziebonen helpen

20-11-2002
Door: OneWorld Redactie
Bron: ANP/OneWorld

De Europees commissaris Nielson (Ontwikkelingssamenwerking) komt begin volgend jaar met een strategisch plan. De Wereldbank en de Internationale Koffie-organisatie (ICO) zullen daarvoor een studie verrichten.

Vervolgens moeten de Europese Unie en het bedrijfsleven akkoorden sluiten met landen die overschakelen op andere producten over markttoegang.

Vooral door de grote nieuwe aanplant in grote koffielanden als Brazilië en Vietnam is er de laatste jaren sprake van overproductie en sterke prijsdalingen. De tussenhandel steekt die winst in de zak, waar landen met een marginale productie als Ethiopië en Eritrea sterk lijden onder de lage prijzen.

Publiek-private samenwerking

Volgens Van Ardenne, die dinsdag in Brussel met haar EU-collega's overlegde, is het tijd om Europese initiatieven te nemen. België vroeg daar al eerder om, na klachten vanuit Afrika over de moeilijke situatie op de markt.

‘Van koffie- naar sperziebonen,’ noemt Van Ardenne deze aanpak. Zij vindt het van groot belang dat landen die overschakelen op meer winstgevende producten deze wel kunnen afzetten.

Overleg met marktpartijen, waaronder Albert Heijn-moederconcern Ahold, heeft haar geleerd dat het bedrijfsleven daaraan wil meewerken via partnerschapsovereenkomsten. ‘Dit soort grote problemen kun je ook alleen oplossen via publiek-private samenwerking,’ aldus Van Ardenne. ‘Het zal wel jaren duren voordat dit soort grote problemen goed is opgelost.’

Eerlijker handel

Van Ardenne is geen voorstander van het uit de markt nemen van grote partijen koffie, waarvoor Oxfam en Novib onlangs pleitten. ‘Dat werkt op termijn alleen averechts.’

De CDA-bewindsvrouwe stelt dat de Nederlandse koffiebranche, op de wereldmarkt een belangrijke speler, zelf ook het belang ziet van eerlijker handel op dit terrein. ‘Ze merken ook dat consumenten daar gevoeliger voor worden. De branche wil van het negatieve imago af.’

Nederland heeft dinsdag in Brussel met Frankrijk overleg gevoerd over de problemen op de koffiemarkt, maar ook over een gezamenlijke aanpak van armoedebestrijding en promotie van eerlijke handel.

Katoen

Beide landen gaan samen bekijken welke grote hinderpalen er zijn voor privé-investeringen in bijvoorbeeld Afrika en hoe werkgeversorganisaties sneller in ontwikkelingslanden activiteiten kunnen ontwikkelen.

In dat verband zullen Parijs en Den Haag gezamenlijke studiebijeenkomsten houden. Ook pleiten zij voor een einde aan de volgens Van Ardenne ‘oneerlijke concurrentie’ op bijvoorbeeld de katoenmarkt.

De EU subsidieert katoen uit de eigen zuidelijke lidstaten voor een prijs van 2 tot 2,80 euro per kilo. Een kilo katoen uit de Franse ex-kolonie Mali levert op de wereldmarkt echter slechts 1 euro op. Van Aardenne: ‘Dat soort praktijken moet je binnen Europa uitbannen, anders levert dat een land dat bijvoorbeeld van koffie overschakelt op katoen niets op.’

Hier kunt u reageren

Koffiecampagne van OneWorld partner Novib
Douwe Egberts
Douwe Egberts
Douwe Egberts

Reacties