EU wil handelsvoordelen voor snelgroeiende landen beperken

08-07-2004
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

Het systeem van handelsvoordelen moet zich meer richten op de armste landen en op de meest kwetsbare economieën, zoals eilandjes en landen met erg weinig export, vindt Lamy. Ook wil hij dat er meer wordt gekeken naar producten dan naar landen. Voor producten die -mede dankzij de handelsvoordelen- een groot marktaandeel hebben veroverd in Europa, kunnen de voordelen dan vervallen. Landen die met een bepaald product maar een zeer klein marktaandeel hebben, krijgen extra korting.

De wereldhandelsorganisatie WTO heeft Europa eerder dit jaar op de vingers getikt omdat het systeem van handelsvoordelen niet zou zijn gebaseerd op objectieve en duidelijke criteria. Europa heeft verschillende regelingen voor het toekennen van handelsvoordelen. Die zijn onder meer gericht op de 50 armste landen, op de bescherming van werknemersrechten en het milieu en op de drugsbestrijding.

China profiteert momenteel het meest van de lage importtarieven. Eenderde van de totale import via deze tarieven komt uit China. Uit India komt 11,5 procent. Lamy verwacht niet dat China veel schade ondervindt van de nieuwe regels. 'China is zo sterk. Die paar procent gunstiger tarieven stellen weinig voor bij de Chinese concurrentiekracht,'citeert persbureau ANP de commissaris.

De Europese ministers en het Europees Parlement moeten nog beslissen over het voorstel van de Europese Commissie. Het nieuwe systeem zou in 2006 van kracht worden.

color=red>

Reacties