EU straft VS voor steun aan exportbedrijven

26-04-2005
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

De sancties zijn een vergelding voor gemiste exportinkomsten van Europese ondernemingen. Amerikaanse bedrijven krijgen van de overheid een vergoeding voor schade die zij oplopen door goedkope import. Die vergoeding betaalt de overheid met de anti-dumpbelasting die zij op deze goedkope invoer heft.

De sancties betreffen een exportvolume van zo'n 150 miljoen dollar. Volgens Amerikaanse cijfers zouden verschillende sectoren -variërend van metaalbewerking tot voedselverwerking-  in 2001 en 2002 zo'n 560 miljoen dollar aan vergoedingen hebben ontvangen. Het Franse persbureau AFP meldt tevens dat de Europese Commissie inschat dat de compensatie tot nu toe jaarlijks de 1 miljard dollar heeft overschreden.

WTO

Samen met Brazilië, Canada, India, Japan, Mexico en Zuid-Korea stelde de Europese Unie de Amerikaanse handelwijze aan de kaak bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO). Die stelde dat de VS de internationale handelsregels overtreden. Ze straffen niet alleen buitenlandse bedrijven met een anti-dumpbelasting maar geven hun eigen bedrijven bovendien een financiële impuls. In november besliste de WTO dat de EU en de zes andere landen sancties mogen opleggen.

De EU-sancties gelden voor onder meer kantoorartikelen, landbouwproducten en textiel.  Ze bedragen in totaal zo'n 28 miljoen dollar (21,6 miljoen euro).

Overigens heeft de Amerikaanse regering het wetsonderdeel (het Byrd-amendement) dat de compensatie mogelijk maakt, nog niet ingetrokken. Als dat niet gebeurt voor 1 oktober kunnen Amerikaanse bedrijven nog eens 1,6 miljard dollar aan steun tegemoet zien.

Nieuwe sancties

De Europese Unie heeft al een lijst met nieuwe sancties klaar liggen, mocht het zover komen. Die lijst bevat onder meer beddengoed, kopieermachines, handboren, campers en diverse kleding.

Naast het conflict over de anti-dumpbelasting hebben de VS en de EU ook ruzie over staatssteun aan vliegtuigbouwers. Dit conflict verkeert momenteel in een impasse.

Reacties