EU-lidstaten verzetten zich tegen verhoging hulp

06-03-2002
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

De Europese Commissie wil dat alle EU-landen hun hulpbudget vóór 2006 verhogen tot het Europese gemiddelde van 0,33 procent van hun nationale inkomen (BNP). Het voorstel komt van Poul Nielson, de Ontwikkelingscommissaris van de EU, en de Nederlander Koos Richelle, algemeen directeur voor ontwikkeling.

Met dat voorstel wil de Europese Commissie naar de Mexicaanse stad Monterrey waar tussen 18 en 22 maart de VN-conferentie 'Financiering voor Ontwikkeling' plaatsvindt. Daar moeten landen afspraken maken hoe extra geld voor ontwikkeling bijeen kan worden gebracht.

Boycot

Verscheidene landen boycotten het plan. Met name de landen die onder de 0,33-procentsnorm zitten, zoals Duitsland, Italië en Spanje. Spanje zal als huidige voorzitter van de EU de Europese delegatie in Monterrey leiden.

De Commissie hoopt nog steeds een compromis te bereiken voor de VN-top op 18 maart aanvangt.

Als de EU zijn hulpbudget verhoogt zal de druk op de Verenigde Staten groter worden. Washington geeft 0,1 procent van zijn BNP uit aan hulp en weigert dat te verhogen met als reden dat de hulp eerst maar eens effectiever moet worden ingezet.

Verbijsterend

Maatschappelijke organisaties reageren teleurgesteld op de weerstand in de EU. 'Het is toch verbijsterend dat de lidstaten al niet willen voldoen aan zo'n afgezwakt voorstel,' zegt Louise Hilditch, beleidsadviseur van de Britse organisatie Action Aid. 'Ze zullen zichzelf moeten afvragen waarom ze überhaupt naar Monterrey gaan.'

Ook Clare Short, de Britse minister voor Internationale Samenwerking, vreest het ergste voor de VN-top. 'Als Europa faalt en geen leiderschap laat zien, dan wordt de sfeer zuur in Monterrey.' Londen wil een verdubbeling van de wereldwijde hulp tot 100 miljard dollar per jaar.

In 1974 spraken de Verenigde Naties al af om 0,7 procent van het BNP te reserveren voor ontwikkelingshulp. Tot nu toe voldoen daar slechts vier EU-landen aan: Denemarken, Zweden, Nederland en Luxemburg.

Europese Unie over humanitaire hulp

Reacties