EU laat VN-organisatie voor voedselhulp vallen

18-08-2000
Door: OneWorld Redactie
Bron: ANP/onze Wereld

'Door deze houding van Brussel kunnen we niet meer het hoofd bieden aan het enorme voedseltekort door de droogte in Afrika. In de Democratische Republiek Congo hebben we de distributie inmiddels moeten halveren,' zei WFP-woordvoerster Berthiaume vrijdag in Genève.

Berthiaume: 'Om de voedselhulp te garanderen in vijftien Afrikaanse landen van augustus tot en met december hebben we in totaal 180 miljoen gulden nodig. We kampen nu al met een tekort van 50 miljoen gulden, wat betekent dat we 2,1 miljoen mensen niet kunnen voeden.'

De 'Oost-Indische doofheid' van de EU sinds januari van dit jaar steekt schril af tegenover de 336 miljoen gulden waarmee de unie in 1999 nog over de brug kwam voor de VN-Voedselhulp.

Nederland hoestte dit jaar tot op heden ruim 83 miljoen gulden op, waarmee het na Japan (150 miljoen) en de VS (1,2 miljard) de grootste geldschieter is van het WFP.

Minister voor Ontwikkelingssamenwerking Eveline Herfkens kondigde onlangs aan dat ze de bijdragen aan VN-instellingen verhoogt, ondanks de scherpe kritiek die zij op dezelfde instellingen levert. Herfkens zei dat hulporganisaties meer geïnteresseerd lijken te zijn in het planten van hun vlaggen bij hulpprojecten en in jeeps met hun eigen logo erop.

De VN-Vluchtelingenorganisatie Unhcr steunde vrijdag de noodkreet van de WFP in sterke bewoordingen. 'Wij sommeren de Europese Commissie onmiddellijk te reageren op deze oproep,' zei Unhcr-woordvoerder Redmond.

In bepaalde gebieden worden vluchtelingen door honger teruggedreven naar vijandig gebied dat ze juist ontvlucht waren, met alle risico's vandien.

Tanzania, Kenya, Guinée, de Democratische Republiek Congo en Congo-Brazzaville zijn de Afrikaanse landen die kampen met de ernstigste voedseltekorten als gevolg van oorlog en droogte.

De site van het WFP

Reacties