EU kan benoeming Wolfowitz bij Wereldbank niet blokkeren

18-03-2005
Door: OneWorld Redactie
Bron: IPS/OneWorld

De benoeming van een Wereldbankvoorzitter werd in het verleden nooit ter stemming voorgelegd. Er werd steeds een consensus bereikt. 'Ik denk niet dat de EU dit kan blokkeren,' zegt Greg Austin, onderzoekshoofd van de denktank Foreign Policy Centre in Londen. 'De EU-landen zullen hierover geen politieke overeenstemming bereiken. Van een eensgezind EU-standpunt is geen sprake,' voorspelt hij.

Europa loopt niet meteen warm voor de kandidatuur van een man die bekend staat als de bedenker van de term 'preventieve aanval' en als de architect van de oorlog in Irak.

Transparant

Europarlementariër Max van den Berg (PvdA) heeft over de kandidatuur een open brief geschreven aan premier Balkenende. Van den Berg wil dat Balkenende bij de Amerikaanse president Bush aandringt op een transparante en democratische kandidaatstellingsprocedure.

Hij is bezorgd over de manier waarop Wolfowitz is voorgedragen en trekt Wolfowitz' geschiktheid in twijfel: 'Het zou verstandig zijn om intussen naar iemand op zoek te gaan die bereid is werk te maken van een multilaterale aanpak voor armoedebestrijding. Wolfowitz' track record laat een andere, unilaterale aanpak zien en dit is niet het profiel dat de Wereldbank nodig heeft. Ik zie veel liever een kandidaat met brede expertise en ervaring op het terrein van ontwikkeling, armoedebestrijding en financiële markten.'

Sneer

Groot-Brittannië en Frankrijk zeiden deze week met één stem dat ze 'andere kandidaten' afwachten. De Duitse minister voor Ontwikkelingssamenwerking Heidemarie Wieczorek-Zeul zei waar het op stond: 'Het enthousiasme in het oude Europa is niet meteen overdonderend.' Een duidelijke sneer naar het neoconservatieve kamp waartoe Wolfowitz behoort. Defensieminister Donald Rumsfeld lanceerde de denigrerende term 'oud Europa' ten tijde van de Duitse en Franse oppositie tegen de oorlog in Irak. Rumsfelds onderminister Wolfowitz zei toen dat Frankrijk 'zou moeten betalen' voor zijn veto in de NAVO.

Zelfs al slaagt de EU erin om een front te vormen tegen Wolfowitz' kandidatuur dan blijft de vraag: Wie anders? Wolfowitz zou zijn vijanden nog kunnen verrassen, denkt Austin van het Foreign Policy Centre. 'De mensen die Wolfowitz kennen zien hem als een geloofwaardige kandidaat. Ze schatten zijn kansen hoog in.' Als het Wolfowitz wordt, dan zal de Wereldbank waarschijnlijk strengere eisen stellen aan ontwikkelingslanden. De VS tonen zich vooral bezorgd over de geldstroom naar landen die geen vooruitgang boeken in de strijd tegen corruptie.

Reacties