EU helpt tsunami-landen met handelsvoordelen

11-02-2005
Door: OneWorld Redactie

Ontwikkelingslanden kunnen nu al vanaf 1 april tegen lagere tarieven producten exporteren naar de EU. Eerst zouden de nieuwe handelstarieven pas op 1 juli gaan gelden.

'Door de regels voor een betere markttoegang voor ontwikkelingslanden eerder in te voeren, is de EU de landen die zijn getroffen door de tsunami snel te hulp geschoten', zei handelscommissaris Peter Mandelson donderdag.

De heffing op Thaise garnalen zakt van 12 naar 4,2 procent, de tarieven voor textiel uit India zakken van 12 naar 9,5 procent en voor schoenen uit Indonesië en Thailand geldt straks een tarief van 17 in plaats van 13,5 procent.

Nieuw handelssysteem

Het nieuwe handelssysteem bestaat uit drie pijlers. De belangrijkste is het Generalised system of Preferences (GSP), een algemene regeling voor meer dan 7000 producten. Deze regeling bestond al, maar het aantal producten dat onder deze regeling valt wordt uitgebreid.

De tweede pijler is de nieuwe GSP-Plus-regeling: landen met een extra kwetsbare economie kunnen meer dan 7000 producten heffingsvrij exporteren naar de EU. Voor deze regeling gelden extra criteria op het gebied van duurzaamheid en arbeidsrechten.

Tenslotte is er nog het Everything but Arms-programma: De vijftig armste landen van de wereld kunnen alles behalve wapens en munitie heffingsvrij op de Europese markt brengen.

Reacties