EU-burgers willen meer aandacht voor milieu

02-05-2005
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

De milieu-enquête, onderdeel van de Eurobarometer, laat zien dat voor 85 procent van de EU- inwoners het milieubeleid net zo belangrijk is als het economisch- en sociaalbeleid. Het onderzoek meldt verder dat 55 procent van de EU-burgers liever over de oplossingen van milieuproblemen op de hoogte wordt gehouden dan over de problemen zelf.

Verder vindt 33 procent van de burgers dat de EU de beste instantie is om beslissingen te nemen over het milieu. Een evengroot percentage vindt de nationale regering de aangewezen autoriteit.

85 procent van de ondervraagden zegt rekening te houden met het milieu maar slechts de helft denkt dat deze persoonlijke inzet nut heeft. Nederlanders blijken bij deze vraag opvallend optimistisch; 43 procent van de ondervraagden zegt rekening te houden met het milieu en meent dat dit effect heeft.

In de vijftien oude EU-lidstaten wordt klimaatverandering door 47 procent van de ondervraagden als het grootste probleem ervaren. In de nieuwe lidstaten noemt slechts 34 procent dit op de eerste plaats.

In de nieuwe lidstaten zien de meeste burgers (55 procent) watervervuiling als het grootste probleem, direct gevolgd door luchtvervuiling (52 procent).  In de oude lidstaten staan watervervuiling en rampen en ongelukken op een gedeelde tweede plaats, met 46 procent.

Sinds 1973 polst de Europese Unie de mening van de inwoners van de lidstaten met de zogenaamde Eurobarometer. Voor de Eurobarometer worden per land 1000 mensen ondervraagd.

Rapport milieu-enquête Eurobarometer

Reacties