EU blokkeert hulp aan Liberia

16-06-2000
Door: OneWorld Redactie
Bron: doris

Het initiatief voor bevriezing van de hulp komt uit Londen. Daar circuleert een geheim rapport over Taylor’s betrokkenheid bij de oorlog in Sierra Leone. Volgens Groot-Brittannië voorziet Taylor de rebellen van wapens en fondsen in ruil voor diamanten.

De president zou de rebellen in het buurland ook voorzien van adviezen en op zoek zijn naar een nieuwe leider die de plaats kan innemen van Foday Sankoy. Deze rebellenleider werd onlangs opgepakt door het regeringsleger van Sierra Leone.

Volgens Britse diplomaten waren EU-politici snel overstag na het lezen van het rapport. Londen wil met de informatie ook de Wereldbank en de Verenigde Naties bewegen maatregelen tegen Taylor te nemen.

Europese ministers van Buitenlandse Zaken, bijeen in Luxemburg, riepen Taylor op zich op ‘verantwoorde en consistente wijze’ te gedragen in Sierra Leone. Zij dreigden Liberia ook als lid van de Lomé-conventie te schrappen. Dat zou betekenen dat het West-Afrikaanse land helemaal geen hulp meer ontvangt vanuit Brussel.

De EU is de grootste donor van Liberia. Het hulppakket van 110 miljoen gulden was vorige maand unaniem overeengekomen door EU-lidstaten, bedoeld voor armoedebestrijding. Het is onduidelijk hoe lang de hulp bevroren blijft.

De Europese Commissie heeft zich tegen de bevriezing van de hulp gekant. Zij verwijt Londen de Europese hulp ‘politiek’ te gebruiken. ‘Het geld is bedoeld voor de armen en niet voor de regering van Liberia. Het is spijtig dat de mensen die er het meest behoefte aan hebben nu langer op steun moeten wachten,’ zei een ambtenaar.

Reacties