EU aanvaardt plannen voor nieuw landbouwbeleid

10-07-2002
Door: OneWorld Redactie
Bron: ANP/OneWorld

Fischler wil het Europese landbouwbeleid op een andere leest schoeien. De kritiek van landbouw- en milieuorganisaties is niet van de lucht.

Het opmerkelijkste voorstel is dat hij de inkomenssteun voor de boeren, nu gekoppeld aan bedrijfsgrootte en productieareaal, wil voortzetten mits zij schoner, veiliger en minder produceren. Hij wil boeren daarbij wel vrijlaten in de gewaskeuze.

Nederland en Duitsland willen helemaal af van die inkomenssteun. Zij zien de rekening op zich afkomen als er op termijn twaalf nieuwe lidstaten met zeven miljoen boeren bij komen. De beide landen zijn ‘nettobetalers’, landen die meer afdragen aan de EU-kas dan zij daaruit ontvangen.

Maar Nederland, Duitsland en ook Groot-Brittannië en Zweden, al betiteld als de 'bende van vier', zullen volgens een topambtenaar hun wensen voor kortingen moeten opzouten tot over twee jaar, wanneer de discussie over een nieuwe EU-meerjarenbegroting begint.

Plattelandsontwikkeling

Jaarlijks gaat er in het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) 42,5 miljard euro om. De zogenoemde Mid Term Review van Fischler is ambitieus, maar het bedrag zal voorlopig niet zakken. Wel zullen de plannen leiden tot een andere besteding.

Fischler wil vanaf 2004 iets van de inkomenssteun afknabbelen tot zo'n 300.000 euro per bedrijf, maar het uitgespaarde geld steken in plattelandsontwikkeling of -beheer.

De Oostenrijkse commissaris verdedigt maandag zijn plannen tegenover de ministers van Landbouw. Die moeten ermee akkoord gaan voordat zij, na te zijn gegoten in wetgevende voorstellen, vanaf 2004 werkelijkheid worden. Voor Nederland komt hoogstwaarschijnlijk demissionair D66-minister Brinkhorst zolang CDA, VVD en LPF hun kabinet niet rondhebben.

Dwars

Collega Gaymard van landbouwnatie nummer één Frankrijk ligt bij voorbaat al dwars. Andere landen zijn tegen omdat lidstaten moeten meebetalen aan plattelandsontwikkeling of - beheer.

Voor Europese milieuorganisaties zoals Milieudefensie en Friends of the Earth gaan de plannen niet ver genoeg. Ze vinden dat er aan de subsidies voor boeren strikte voorwaarden moeten worden gesteld voor milieu, dierenwelzijn en voedselveiligheid. Ook willen zij de inkomenssteun losgekoppeld zien van van productie en de subsidies voor plattelandsontwikkeling verhogen.

Nederlandse boeren vrezen tot tienduizenden euro's per bedrijf erbij in te schieten. Voorzitter Maarsingh van LTO-groep Akkerbouw is geschokt door Fischler’s plannen en vindt ze onbegrijpelijk. 's Lands grootste landbouworganisatie schermt met acties. ‘LTO gaat er recht voor liggen,’ stelt Maarsingh.

Overzicht van EU-landbouwbeleid bij OneWorld
Milieudefensie en Friends of the Earth (FoE) voeren actie in Brussel

Reacties