Eskimo's bouwen feestje in de woestijn

21-01-2008
Door: Jennifer Hollett
Bron: IPS

Het festival is het grootste in Mali en waarschijnlijk een van de meest afgelegen ter wereld. Het vindt plaats in de zandduinen ten noorden van Timboektoe en brengt mensen van overal ter wereld samen voor een mix van muziek en cultuur. De lokale bevolking krijgt een grote korting en kan meestal zelfs gratis binnen.

festivalHet evenement is intussen aan zijn achtste editie toe en behoorlijk populair geworden. Het festival begon ooit als een showcase van Malinese muziek, maar intussen is er ook muziek van de Toearegs in het Tamasheq, naast andere Afrikaanse stijlen en internationale gasten. Volgens Manny Ansar, directeur van het festival, zijn "contact en menselijke relaties" het belangrijkste.

Zeven vliegtuigen

Eén van de meest opvallende acts dit jaar is Artcirq, een circuscollectief uit het uiterste noorden van Canada. De groep werd opgericht als antwoord op het zelfmoordprobleem in de kleine eilandgemeenschap van Igloolik. Het collectief gebruikt traditionele cultuur, circusacts en video in hun voorstellingen en probeert artiesten uit afgelegen Arctische gebieden in contact te brengen met de rest van de wereld. Hun optreden op het festival viel samen met feestelijkheden in Canada voor de terugkeer van de zon na twee maanden duisternis. Toen Artcirq uit Igloolik vertrok, was het er min zestig graden. "We moesten zeven vliegtuigen nemen om hier te komen", vertelt Guillaume Saladin, één van de oprichters van de groep. "Nu zijn we hier en gaan we straks op een kameel rijden."

Saladin hoopt dat het internationale succes van Artcirq de jongeren in Igloolik kan inspireren. "We openen deuren en tonen dat alles mogelijk is, we bouwen aan dromen", zegt hij. De reis naar Timboektoe was een fantastische ervaring. "Overal ter wereld zegt men 'helemaal tot in Timboektoe'. Het is net zoals men overal ter wereld weet dat we kussen met onze neus."

woestijnfestival
Foto: Festival-au-desert
Ondanks de drastische verandering van klimaat, zien de Inuit veel gelijkenissen tussen het leven op de Noordpool en in de Sahara. Ze herkennen ondermeer het tragere ritme, de aandacht voor de signalen van het landschap en de botsing tussen het traditionele en moderne leven. "Het is hier net een enorme zandbak", zegt acrobaat en technicus Jacky Qrunnut. "Toen ik hier zei waar ik vandaan kwam, vertelden ze me dat ik sterk was. Ik zei dat zij sterk waren om in dit landschap te kunnen wonen."

De leden van Artcirq legden op een persconferentie uit dat de Inuit vaak verkeerd voorgesteld worden door de media. Ze zien vaak Chinese en Indiaanse acteurs de rol van Eskimo's spelen op televisie. "We noemen onszelf trouwens nooit Eskimo's," zegt Sylvia Cloutier, zangeres in de groep. "We noemen onszelf Inuit." Eskimo staat voor 'hij die rauw vlees eet', terwijl Inuit gewoon 'mensen' betekent. Al hun verduidelijkingen ten spijt kondigde de festivalomroeper ze later toch aan als Eskimo's. Om het stereotype te doorbreken, toonde Artcirq ondermeer de film 'The Fast Runner' op het festival. De film, die het leven in het Arctisch gebied in beeld brengt, viel internationaal in de prijzen en kon ook bij het publiek op veel interesse rekenen.

Reacties