Eritrea: grensconflict met Ethiopië is ‘explosief’

06-10-2003
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

Abdallah zei dat Ethiopië ‘de fundamentele principes van het internationale recht op groteske wijze aanvalt’ door de grensvoorstellen van een speciale commissie van de Verenigde Naties te verwerpen.

Zowel Eritrea als Ethiopië hebben hun handtekening gezet onder het zogenaamde Algiers-akkoord uit 2002. Daarmee beloofden zij ook een voorstel van de VN over nieuwe grenzen te zullen accepteren.

De Ethiopische premier Meles Zenawi weigert echter de nieuwe demarcatie te accepteren en dringt aan op de instelling van een nieuwe VN-commissie die de afspraken over de grenzen wederom moet bekijken. Zenawi schrijft in een brief aan de VN-Veiligheidsraad dat het voorstel zich in een ‘terminale crisis’ bevindt.

Afschuwelijke gevolgen

De VN hebben dit Zenawi’s alternatief afgewezen. De Veiligheidsraad ‘betreurt het dat de regering van Ethiopië de afspraken over de grenslijn niet accepteert, ondanks de afspraken die gemaakt zijn in het Algiers-akkoord’. Volgens de VN is Ethiopië verplicht om zich te houden aan het akkoord.

’Het vredesproces kan worden gezien als explosief. Daarmee wordt de weg geeffenend naar een nieuw conflict, zoals Ethiopische leiders schijnen de wensen, met alle afschuwelijke gevolgen vandien. Tenzij de internationale gemeenschap snel en beslist reageert,’ aldus Sayyid Abdallah.

In 2000 beëindigden Ethiopië en Eritrea een oorlog die twee jaar duurde en 70.000 soldaten het leven kostte. Meer dan een miljoen mensen werden gedwongen te verhuizen. Anno 2003 zijn in de regio 4.200 blauwhelmen aanwezig om toe te zien op de broze vrede.

Reacties