Eritrea en Ethiopië opnieuw in staat van oorlog

12-05-2000
Door: OneWorld Redactie
Bron: ANP/doris

De regering van Ethiopië zegt al grote vooruitgang te hebben geboekt in de strijd tegen het leger van Eritrea. Bij de gevechten zouden duizenden Eritrese soldaten gewond zijn geraakt.

De speciale gezant van de Verenigde Naties, Richard Holbrooke, had woensdag al gewaarschuwd voor nieuwe gevechten. Holbrooke had daarvoor gesproken met de leiders van beide landen.

Holbrooke leidde een team van zeven diplomaten van de landen van de Veiligheidsraad. Eerder in de week bezocht het ook het conflictgebied Congo. Het team vreest dat een diplomatieke oplossing van het grensgeschil in de Hoorn van Afrika om een strategisch onbelangrijk stuk woestijn nog geen stap dichterbij is.

Wegens de droogte en dreigende hongersnood staan beide landen onder grote diplomatieke druk om een einde te maken aan de oorlog en zich in te spannen voor hulpverlening aan de slachtoffers van de droogte. Groot-Brittannie en de Verenigde Staten riepen na het oplaaien van de gevechten op tot een wapenembargo tegen beide landen.

Het hoofd van het VN-team zei na zijn gesprekken met de president van Ethiopië, Meles Zenawi, en zijn ambtsgenoot in Eritrea, Isaias Afeworki tegen de New York Times: ‘Ik zit te luisteren naar twee zeer welbespraakte, intelligente mannen op de rand van een oorlog die gaat over een onbeduidende zaak, terwijl er zich een hongersnood voltrekt. Het is een van de treurigste dingen die ik ooit heb gezien in internationale betrekkingen.’

Ook ambassadeurs van landen die bij de gesprekken met de presidenten waren betrokken reageerden geschokt op het gebrek aan interesse voor de gevolgen van de oorlog. ‘Geen van beiden heeft er slapeloze nachten van,’ zei een diplomaat over de twee leiders die tot voor kort nog werden beschouwd als een nieuwe generatie Afrikaanse politici.

Eritrea zette in mei 1998 troepen in bij een geschil over het precieze grensverloop tussen de beide landen. Ethiopië zond toen ook de strijdkrachten naar de omstreden zones en de oorlog tussen de voormalige bondgenoten in de regio was een feit. De oorlog wordt bij vlagen uitgevochten in zeer bloedige gevechten gevolgd door lange periodes van rust aan het front. Mede door het hoge aantal slachtoffers in relatief korte tijd spreken waarnemers van een loopgravenoorlog zoals in de Eerste Wereldoorlog aan het westelijk front in Europa.

Reacties