Er is hoop voor de Braziliaanse paranoot

30-01-2007
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

De paranootwinning is een voorbeeld van duurzaam gebruik van het regenwoud. De paranotenboom groeit wild in het Amazonewoud. De boom plant zichzelf voort en het regenwoud wordt niet aangetast door de nootpluk. Voor kleine boeren is de productie van de noot de kans wat geld te verdienen.

 

De pluk is een hels karwei. De noten zitten verscholen in vruchten van meer dan een kilo. De plukkers breken de harde schaal van de vrucht open en halen de noten eruit. Jaarlijks worden  duizenden tonnen paranoten uit het Braziliaanse amazonegebied naar Amerika en Europa geëxporteerd. Van de noot wordt ook olie gemaakt, en biscuits.

 

Bedreiging

 

De notenboom wordt echter in zijn bestaan  bedreigd. Door de grote vraag naar soja in de wereld brandt Brazilië grote stukken bos af voor de sojaplantages. Ondanks dat de boom een beschermde status kreeg, sneuvelen er veel bij de branden.

 

De notenboom is gevoelig voor vuur en vat snel vlam als stukken omringend bos wordt afgebrand. Een nieuwe stek overleeft het vaak niet in open veld. En er kan vijftien jaar overheen gaan voordat een nieuwe boom weer noten afwerpt.

 

Groeiende handel

 

Eind 2006 verklaarde de gouverneur van de Braziliaanse staat Para 15 miljoen hectare regenwoud tot beschermd gebied. Het doel was de natuur in het gebied te behouden. De regering stimuleerde de lokale bewoners de productie van de paranoot weer op te pakken.

 

'Met de continue bron van noten in Brazilië moeten we organisaties oprichten om de lokale productie te bevorderen,' zegt Ajama da Silva Mendes, woordvoerder van Amapa, een staat in het noorden van Para.

 

Kleine organisaties zijn opgericht en de handel in paranoten bloeit weer op. Om de handel uit te breiden worden ook olie en biscuits van de noten gemaakt en geëxporteerd.  

 

Problemen

 

Maar nieuwe problemen doemen op voor de Braziliaanse nootplukkers. Bolivia, de tweede grote exporteur van de paranoot, is van plan de eigen paranotenproductie te subsidiëren.

 

Daarnaast werken de exportlanden tegen. De huls van paranoot bevat namelijk veel van de stof aflatoxin, een stof die leverkanker kan veroorzaken. De hoeveelheid aflatoxin die binnen mag komen via geïmporteerde landbouwproducten is sterk aan banden gelegd.

Site over noten in het Amazonegebied

Artikel WWF over noten in het Amazonegebied

Reacties