'Energiebeleid Bush is desastreus'

18-05-2001
Door: OneWorld Redactie
Bron: ANP/onzeWereld/IPS

Bush presenteert zijn voorstellen om 'het ernstigste tekort aan energie sinds het olie-embargo van de jaren zeventig' te bestrijden. De Verenigde Staten zullen meer nieuwe elektriciteitscentrales bouwen en energiebesparing stimuleren.

Het energie-rapport is door een speciale commissie onder leiding van vice-president Dick Cheney opgesteld. Volgens Bush staat Amerika een 'donkere toekomst' te wachten als het energiebeleid niet wordt bijgesteld.

De commissie schat dat de komende twintig jaar 1300 tot 1900 nieuwe elektriciteitscentrales moeten worden gebouwd en dat 60.000 kilometer nieuwe olie- en gaspijpleidingen noodzakelijk zijn. Ook zal er meer dan 400.000 kilometer aan hoogspanningsleidingen moeten worden aangelegd.

Bush riep op in eigen land meer olie te produceren, zodat de VS minder afhankelijk zijn van het buitenland. Hij verwees daarbij naar stroomtekorten van de afgelopen tijd in Californië.

Volgens de commissie zal het benzineverbruik de komende twintig jaar met 33 procent toenemen en dat van aardgas met 50 procent. De behoefte aan elektriciteit zal in die periode met 45 procent groeien.

De Amerikaanse commissie adviseert verder de bouw van nucleaire opwerkingsinstallaties te onderzoeken. De Verenigde Staten zagen twee decennia geleden af van de bouw van zulke bedrijven, maar volgens de commissie bieden zij een kans om nucleair afval te hergebruiken. De commissie stelt verder voor energiebesparing aan te moedigen.

Echte besparing niet gestimuleerd
Huiseigenaren zouden met subsidies moeten worden gestimuleerd zonnepanelen op het dak van hun woning te plaatsen. Ook stelt de commissie voor in tien jaar 10 miljard dollar aan subsidies voor energiebesparing en duurzame energie uit te trekken.

Maar volgens de Amerikaanse milieubeweging is het plan-Bush desastreus. 'Het is een recept voor meer boren, meer verspilling, meer astma-aanvallen, meer nucleair afval en meer broeikaseffect, aldus Gene Karpinski, directeur van de US Public Interest Research Group, die een massale campagne via de Amerikaanse media begint.

Begin mei lekte een onderzoek van vijf Amerikaanse wetenschappelijke laboratoria naar energiebesparing uit in de New York Times. Volgens deze onderzoeken zouden de VS de groei van het energieverbruik kunnen terugdringen met 20 tot 47 procent. Dan moet wel fors worden geinvesteerd in energiebesparing. Met de huidige hoge energieprijzen zou dat relatief snel kunnen worden terugverdiend. Het onderzoeksrapport werd door de regering-Bush terzijde geschoven.

Ook de Europese Unie heeft kritisch op de plannen van Bush gereageerd. De Zweedse minister van Milieu Larsson, wiens land momenteel EU-voorzitter is, zei dat de voorstellen van Bush hem 'niet de beste strategie voor de toekomst' lijken. 'Het is niet de oplossing van het probleem op het gebied van klimatologische veranderingen waarmee wij gecontronteerd worden', aldus Larsson.

De Nederlandse minister van Milieu Pronk, tevens voorzitter van de VN-klimaatconferentie, noemde de plannen van Bush een 'vernietigende ontwikkeling voor de internationale pogingen om de uitstoot van broeikasgassen te beperken'. Pronk zet nu al zijn kaarten in op Japan, om in juli in Bonn toch nog een klimaatakkoord af te kunnen sluiten.

Ratificatie van het Kyoto-protocol kan alleen in gang gezet worden als er industrielanden mee willen doen, die gezamelijk goed zijn voor 55 procent van de uitstoot van broeikasgassen. Dat kan alleen als de EU, Rusland en Japan meedoen. Als Japan niet meedoet, dan hoeft de klimaatconferentie in Bonn, volgens Pronk niet door te gaan.
Alaska bedreigd
Een van de meest omstreden punten uit de voorstellen is dat de commissie de winning van olie en gas in natuurgebieden in Alaska wil toestaan. Milieuorganisaties zijn fel tegen dit voorstel gekant. Het is een gevoelig punt in de politiek.

Alleen al het uittekenen van een plattegrond van Alaska kan politiek heel gevoelig liggen. Dat ondervond Ian Thomas, die van de ene op de andere dag zijn baan kwijtraakte. De plattegrond strookte niet geheel met de energieplannen van de regering-Bush.

Thomas was als cartolgraaf in dienst bij de Amerikaanse overheid. In die functie had hij een kaart getekend van een natuurgebied in Alaska waar kariboe's paren. In vrijwel exact hetzelfde gebied willen Bush en de zijnen naar olie gaan boren.

Begin maart zette Thomas de kaart op internet, zoals hij dat zo'n 20.000 keer eerder had gedaan. Maar dit keer viel zijn actie totaal verkeerd bij zijn baas. Binnen enkele dagen stond hij op straat.

Thomas had geen enkele politieke bedoeling met de publicatie van de gewraakte kaart. 'Als ik de kans had gekregen om de kaart weg te gooien en mijn baan te behouden, had ik dat zo gedaan', aldus Thomas die zegt dat nooit iemand eerder over zijn werk had geklaagd.

Voor Thomas duurde het werkloze bestaan niet lang. Hij heeft intussen een baan gevonden bij het Wereld Natuurfonds, waar hij zijn werk als cartograaf gewoon kan voortzetten.

Wetenschappers over klimaat:

Reacties