Emigranten zorgen voor groei van economie in Ecuador

29-01-2002
Door: OneWorld Redactie
Bron: IPS

Vorig jaar stuurden Ecuadoraanse emigranten 1.425 miljard dollar naar huis. Dat is honderd miljoen meer dan in 2000. Het bedrag maakt 10 procent uit van het bruto binnenlands product.

Deze stijging kwam als een grote verrassing, omdat gedacht werd dat na de recessie in de Verenigde Staten de cijfers zouden dalen. De massale emigratie uit het vaderland zorgde voor ontspanning op de arbeidsmarkt en door de overschrijvingen stijgt de koopkracht in de armste gebieden.

Volgens de econoom Alberto Acosta heeft Ecuador na jaren van crisis weer de ‘relatieve economische stabiliteit’. Dit komt vooral door de vele overschrijvingen van emigranten.

Tussen 1999 en 2000 kozen bijna één miljoen van de 12,5 miljoen Ecuadoranen voor de emigratie, stelt het Ecuadoraanse Instituut voor de Statistiek (Inec). Volgens het instituut is dit een record voor Latijns Amerika. In totaal leven er nu 2,5 miljoen Ecuadoranen in het buitenland.

Het geld van de emigranten gaat vooral naar arme streken en naar het platteland. De Andesprovincies Azuay, Cañar en Loja ontvingen in 2000 meer dan 60 procent van alle overschrijvingen. Ruim de helft van de bevolking heeft verwanten die in het buitenland werken.

De dollars van zoonlief, zus of tante worden in de eerste plaats geïnvesteerd in de huisvesting van de familie of voor aankoop van een auto. De allerarmste gezinnen geven het meeste geld uit aan voedsel.

‘Plattelandscoöperaties en maatschappelijke groeperingen beginnen ook productieve investeringen aan te moedigen,’ zegt socioloog Fernando Carvajal van een universiteit in Ecuador.

De Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank is optimistisch over de ontwikkelingen in Ecuador. Volgens de bank zijn de overschrijvingen belangrijker in de strijd tegen armoede in Latijns Amerika dan ontwikkelingshulp en overheidsinstellingen. ‘Alle Latijns-Amerikaanse emigranten stuurden samen 23 miljard dollar naar huis. Dat is veel meer dan het bedrag dat Latijns Amerika jaarlijks aan ontwikkelingshulp krijgt,’ aldus de IaOB.

Alles over Ecuador

Reacties