Eiland Tuvalu rijk door internet

04-10-2000
Door: OneWorld Redactie
Bron: ANP

Doordat Tuvalu haar internetuitgang (.tv) voor 50 miljoen dollar (125 miljoen gulden) wist te verkopen, ziet de regering haar inkomsten opeens meer dan vertienvoudigd.

Het afgelopen weekeinde had het land eindelijk het geld om met Onafhankelijkheidsdag weer eens breed uit te pakken. Onder de ruim 10.000 inwoners zullen velen zijn die nog nooit van het internet hebben gehoord. Toch bracht het hen de afgelopen maanden een stabiele stroomvoorziening.

Er zijn meer leraren en verpleegsters aangesteld en binnenkort wordt het vliegveld uitgebreid. En dat allemaal door een alfabetisch toeval.

Voor tv-zenders en mediabedrijven is de internetuitgang .tv, die het land kreeg toebedeeld, erg geliefd. Het Amerikaanse bedrijf DOT TV (www.tv) bood de regering 50 miljoen dollar voor de rechten van de extensie. Die brengt de namen nu vanaf honderd dollar per stuk aan de man. Populaire domeinen als china.tv en free.tv leveren meer op. Zij gingen voor 100.000 dollar over de toonbank; real.tv is voor 250.000 dollar nog te krijgen.

Andere landen zijn ook in trek. zoals Tonga bijvoorbeeld (.to) of het Nieuw-Zeelandse eiland Niue (.nu). Maar Tuvalu spant de kroon. Geïnteresseerden in de .tv-uitgang moeten wel opschieten, want meteorologen verwachten dat er over vijftig jaar niets meer van Tuvalu over is. De koraaleilandjes zijn dan in de golven verdwenen.

Reacties