Eerste tehuis voor vrouwen op Westelijke Jordaanoever

02-05-2001
Door: OneWorld Redactie
Bron: IPS

‘Mijn familie zou me vermoorden als ik zou terugkeren,’ zegt Rima, een ongetrouwd meisje dat zwanger raakte. Ze heeft een schuilplaats gevonden in het vluchthuis in Nablus. Haar kamergenote Nadia, een verlegen, teruggetrokken tiener, is misbruikt door familieleden.

Sinds het opflakkeren van de Palestijnse opstand tegen de Israelische bezetting in september vorig jaar, is de druk op de Palestijnse families flink gegroeid. Het geweld binnen het gezin zou navenant zijn toegenomen.

‘De vrouwen weten zich geen raad meer,’ zegt Basma Bustamy van de niet-gouvernementele organisatie 'Vereniging tot Verdediging van het Gezin', die het vluchthuis heeft opgericht. Door de Israëlische blokkade van de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook kunnen duizenden mannen niet gaan werken in Israël. De werkloosheid is verdrievoudigd.

‘In onze samenleving maken de mannen de dienst uit. Zij reageren hun stress vaak af door vrouwen fysiek en seksueel te misbruiken,’ zegt criminologe Nadera Shalboub-Kevorkian, die heeft meegewerkt aan de opleiding van de maatschappelijk werksters van het vluchthuis.

Vele vrouwen dragen hun leed in stilte omdat zij niet weten bij wie ze terechtkunnen. In traditionele gezinnen krijgt een vrouw die te lijden heeft van geweld binnen het gezin maar zelden steun van haar ouders of broers en zussen om haar man of familie te verlaten. En wie wegvlucht, kan maar zelden terug.

Religieuze wetten
Ten minste tien andere vrouwen kunnen het tehuis niet bereiken omdat hun dorpen geblokkeerd zijn. Acht anderen wachten op een goedkeuring om te worden toegelaten - drie van hen zijn al ondergedoken in een gevangeniscel.

Vorige pogingen om in Nablus een vluchthuis op te richten mislukten, toen de lokale bevolking het tehuis brandmerkte als een huis van prostituees.

‘Dit is een heel traditionele stad," verklaart een van de voorstanders van het project, Fadia il Masri, directeur van het ministerie van Sociale Zaken van de Palestijnse Autoriteit voor de regio Nablus. ‘Voor we een tehuis openden, wilden we dus zeker de steun hebben van de lokale overheid, religieuze leiders en de politie. Anders zouden we geen schijn van kans maken.’

De Palestijnse context is niet bijzonder gunstig voor vrouwen. Bij gebrek aan een burgerlijk wettelijk systeem gelden vaak religieuze wetten. Volgens de islamitische wet kan een man scheiden van zijn vrouw door gewoon drie zinnen uit te spreken. Een vrouw heeft die mogelijkheid niet. Als ze wil scheiden, moet zij een langdurige juridische strijd aanbinden.

De Vereniging voor de Verdediging van het Gezin zendt op de lokale televisie reclamespotjes uit voor het vluchthuis. Verder verstrekt ze advies aan slachtoffers van geweld binnen het gezin via een hulplijn.

Reacties