Eerste lek in Dakota-pijpleiding ontdekt

16-05-2017
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld / The Guardian
Lindsey G.
Inheemse bevolkingsgroepen waarschuwden er al eerder voor: de effecten van de Dakota pijpleiding voor het milieu zijn nauwelijks te overzien. Vandaag meldde de Guardian dat er een lek is ontstaan tijdens de constructie van de pijpleiding. Met de olielek laait de kritiek over de leiding weer in volle hevigheid op.
Van ’t web – 

De olieleiding is een zeer omstreden project waarbij een ondergrondse leiding van bijna 2000 km lang dwars door een natuurreservaat loopt. De leiding is officieel nog niet helemaal af, maar is voor een deel al in gebruik. Ook een aantal Nederlandse bedrijven werden bekritiseert op het financieren van het project. Zo besloten ABN Amro en later ook ING zich terug te trekken afgelopen jaar

Het lek in April werd ontdekt door een lokale reporter en er zou ongeveer 320 liter olie de grond in gelopen zijn. Staats Officieren zeggen dat het lek snel werd ontdekt en opgeruimd en dat de schade daarom beperkt bleef. Maar woordvoerders van lokale bevolkingsgroepen uitten hun teleurstelling en frustratie. Terwijl de staat altijd heeft ontkent dat er negatieve gevolgen voor de natuurlijke omgeving zouden zijn, maken mensen zich zorgen over de gelekte olie in verband met de kwaliteit van het grondwater.

Alhoewel de bouw van de pijpleiding was stilgelegd door president Obama, is de constructie weer in volle gang sinds het aantreden van president Trump. De standing rock tribe- een van de grootste actiegroepen tegen de komst van de pijpleiding- eist een onafhankelijk onderzoek waarin de effecten en mogelijke risico´s van de pijpleiding nader worden onderzocht. Vooralsnog wil Energy Transfer Partners -het bedrijf dat verantwoordelijk is voor de bouw en het beheer van de leiding- niet reageren.

Meer lezen? Klik hier om naar het artikel van The Guardian te gaan. 

Reacties