Eerste Amerikaans Sociaal Forum van start

26-07-2004
Door: OneWorld Redactie

Deelnemers uit Noord- en Zuid-Amerika, maar ook uit Europese landen als Spanje, België en Frankrijk, doen deze week mee aan 300 workshops, debatten en conferenties over globalisering en sociale rechten. Daarnaast zijn er voorstellingen en culturele activiteiten.

Centraal tijdens het forum staan de thema’s ‘neo-liberale globalisering’, de ‘toekomst van de Amerikaanse vrijhandelszone (FTAA)’ en ‘afschaffing van de oneerlijke en immorele buitenlandse schuldenlast’.

De FTAA en de Wereldhandelsorganisatie (WTO) symboliseren volgens de organisatoren van het forum de neoliberale filosofie van de vrije markt die de basis vormt voor een oneerlijke wereldorde. De forumdeelnemers willen alternatieven zoeken voor het neo-liberalisme.

‘Minga’

Tijdens de openingsceremonie van het festival nodigde een Ecuadoriaanse inheemse leider de aanwezigen uit voor een enorm ‘minga’, een gemeenschappelijk werk: namelijk het opbouwen van een ‘ander Amerika’, dat volgens hem mogelijk is.

Een leider van de Braziliaanse landloze arbeidersbeweging (MST) riep op te vechten tegen de militarisering van het continent door de Verenigde Staten (VS). De VS plaatsen militaire bases in Zuid-Amerika als onderdeel van Bush’s ‘oorlog tegen het terrorisme’, onder meer in de Ecuadoriaanse havenstad Manta.

Het Amerikaans Sociaal Forum is onderdeel van het Wereld Sociaal Forum (WSF), de jaarlijkse tegenhanger van het Wereld Economisch Forum (WEF). Het eerste Nederlands Sociaal Forum zal van 26 tot 28 november 2004 in Amsterdam worden gehouden en van 14 tot 17 oktober zal in Londen het derde Europees Sociaal Forum (ESF) plaats hebben.

color=red>

Europees Sociaal Forum
Amerikaans Sociaal Forum
Amerikaans Sociaal Forum
Amerikaans Sociaal Forum

Reacties