EEN NIEUW BEGIN

21-03-2002
Door: OneWorld Redactie

Wereldpremière documentaire collage: Afghaanse jongeren over Nederland en Afghanistan

21 maart 2002

De wereldpremième van de documentaire collage “Een nieuw begin” zal plaatsvinden op 26 maart a.s. in Lux te Nijmegen.

In deze documentaire collage worden drie jonge Afghaanse vluchtelingen (Hariwa, Olfat en Nurjan) in Nederland geportretteerd, afgewisseld met recente beelden uit Afghanistan. De jongeren vertellen over hun dromen, ambities en twijfels. Samen met jonge Nederlanders lukt het hen te bouwen aan een nieuwe toekomst. Ook al is het onzeker waar die zich zal afspelen. Deze documentaire collage kruipt in de belevingswereld van drie jongeren die leven in twee culturen, met soms verrassende resultaten. De avond wordt verder aangekleed met een voorstelling van dans (introdans en traditionele Afghaanse dans), zang, poëzie en mode.

Deze wereldpremième is een uiting van Novib’s betrokkenheid bij Afghanen. In haar werk aan een eerlijke en rechtvaardige wereld steunt Novib ruim tien jaar lokale Afghaanse organisaties die in Afghanistan werken aan duurzame ontwikkeling op het gebied van onderwijs, gezondheidszorg, voedselvoorziening, infrastructuur en mijnenopruiming.

In Nederland richt Novib zich op voorlichting en bewustwording rondom Afghanistan. Novib’s campagne “Gelukkig Nieuwjaar Afghanistan” vraagt aandacht voor de situatie in Afghanistan na een lange periode van onderdrukking, armoede en oorlog. 21 maart is Nieuwjaarsdag – of Nawrooz – in Afghanistan. Niet alleen mogen de Afghanen gewoon weer eens feest vieren, ze staan ook aan het begin van een nieuwe toekomst. Novib vraagt positieve aandacht voor Afghanistan en prikkelt ook de Nederlanders na te denken over de vraag hoe groot hun wereld eigenlijk is.

‘Over Gelderse Grenzen’ is een project van Novib in samenwerking met de provincie Gelderland rond Afghaanse vluchtelingen in Gelderland. Het doel is om het draagvlak voor de opvang van vluchtelingen te vergroten, vooral onder jongeren. Tegelijkertijd wordt het belang van structurele armoedebestrijding in het land van herkomst duidelijk gemaakt.

De wereldpremière is een startschot voor verdere vertoningen in de filmhuizen in Nederland.

Reacties