Ecuador krijgt twee inheemse ministers

06-01-2003
Door: OneWorld Redactie
Bron: IPS

Het gaat om Nina Pacari op Buitenlandse Zaken en Luis Macas op Landbouw. Pacari ziet de benoemingen als een ‘erkenning van de volken die in het verleden altijd achtergesteld werden’. Voor politiek-analist Ruben Montoya komt het neer op een ‘revolutie zonder bloedvergieten’.

Indianen maken een kwart uit van de 12,5 miljoen inwoners van Ecuador. Hun vertegenwoordiging in politieke beslissingsorganen en economische machtscentra is echter beperkt. Ze hebben wel strijdbare organisaties; de indianenopstand van januari 2000 dwong uiteindelijk zelfs president Jamil Mahuad tot opstappen.

Bij die laatste opstand kreeg de inheemse beweging de steun van de toenmalige legerkolonel Gutiérrez en een groep van jonge officieren. Omgekeerd schaarden de indianen zich vorig jaar achter de kandidatuur van Gutiérrez voor het presidentschap.

Indianenkoepel

Pacari is juriste, was voorzitter van de Nationale Planningsraad voor Inheemse en Zwarte Volken en maakte deel uit van de Nationale Grondwetgevende Assemblee die in 1998 de grondwet uitwerkte die nu van kracht is in Ecuador. Ze was ook de eerste indiaanse die het tot ondervoorzitter van het Ecuadoraanse parlement bracht.

Macas, ook een jurist, is rector van de Interculturele Universiteit van Inheemse Volken en directeur van het Wetenschappelijk Instituut van Inheemse Culturen. Hij was volksvertegenwoordiger en speelde een belangrijke rol bij de stichting van de Confederatie van Inheemse Volken van Ecuador (Conaie), de grote Ecuadoraanse indianenkoepel.

Reacties