E-zine al gezien?

01-07-2004
Door: Tekst: Anne Graumans


Bijvoorbeeld de nieuwsbrief van Oneworld, die dagelijks bij een paar duizend lezers op de digitale mat valt. Je maakt op de website van Oneworld je eigen selectie van de thema's waarover je nieuws wilt ontvangen. Naast wereld- en organisatienieuws bevat het e-zine van Oneworld ook krantenberichten. Handig, want ze gebruiken daarbij verschillende bronnen als Planet Ark, de BBC en allAfrica.com. Sites waar je niet dagelijks op surft.

Wereldscan, AfrikaNieuws en de e-zine van de Nieuwe Omroep zijn alledrie wekelijkse e-zines. Wereldscan wordt uitgegeven door het Belgische MO. Het is een divers e-zine met veel internationaal nieuws en handige links en doorklik mogelijkheden voor als je echt meer wilt weten. Het wekelijkse AfrikaNieuws ziet er op het beeldscherm uit als een echt magazine en is verreweg het mooiste e-zine van de vier hier besproken. Veel aandacht voor film, literatuur en muziek, en een uitladder van optredens en activiteiten. Met achtergrondverhalen en veel zorg voor de vormgeving en mooie foto's. Een e-zine dat nieuws over cultuur brengt wat je niet in de kranten terugleest. Bij het e-zine van de Nieuwe Omroep veel scrollwerk door de grote lappen tekst, afgewisseld met een oproep voor een mailactie. De Nieuwe Omroep bedient de eigen doelgroep en leest als één lang hoofdredactioneel commentaar. Daarmee gaan ze niet de diepte in, maar weet je wel waar ze voor staan.

Heb je zelf plannen voor een e-zine? Tijdens een recente workshop georganiseerd door Oneworld werden de do's en don'ts van de e-zines onder de loep genomen. Zo kan je een e-zine het beste dinsdagmorgen, voor de lunchpauze, versturen. Ervaring leert namelijk dat de meeste abonnees hun werk e-mailadres gebruiken voor de te ontvangen digitale post. En post - hoe informatief ook - die op maandag of vrijdag binnenkomt vertrekt veelal ongelezen naar de Trash folder.  

Is uw interesse gewekt? Het afmelden gaat net zo makkelijk als het aanmelden, dus probeer het gewoon:

www.oneworld.nl, www.mo.be (wereldscan), www.afrikanieuws.nl, www.denieuweomroep.nlReacties