Duurzame tropische garnalen op de Maasvlakte

10-07-2006
Door: Wiebke Pittlik
Bron: OneWorld

Tropische garnalen voelen zich alleen happy in water van 30 graden. De meeste garnalenkwekerijen zijn daarom in de tropen. De Happy Shrimp Farm in Rotterdam wordt de eerste Gamba-kwekerij in Noord-Europa. Tot nu toe kwamen de diertjes alleen in bevroren toestand naar het noorden.

 

Bas Greiner (31) en Gilbert Curtessi (33), de directeuren van de Happy Shrimp Farm, denken een gat in de markt te hebben gevonden: als ze de garnalen hier kweken, dan kunnen ze vers worden geleverd aan de betere restaurants. 'De beste restaurants hebben nu vaak geen gamba's op hun menu omdat ze geen bevroren producten willen gebruiken', zegt Curtessi.

 

Ook milieubewuste koks mijden gamba's. De garnalenkweek in landen als Thailand heeft desastreuze effecten op het milieu. Er wordt mangrovebos voor gekapt, het afval gaat zo de zee in en de beesten krijgen antibiotica zodat ze niet ziek worden. Milieudefensie en Novib hebben in 2004 campagne gevoerd tegen de schadelijke garnalenkweek rond de evenaar.

 garnalen Happy Shrimps logo

Zonder antibiotica

De garnalen van Greiner en Curtessi worden zo duurzaam mogelijk geproduceerd. Zonder antibiotica en zonder dat er vervuild water in zee verdwijnt. Ze moeten de larven van de garnalen nog wel uit de tropen laten komen, maar die kopen ze naar eigen zeggen in bij een bedrijf dat ook veel aandacht heeft voor het milieu. Ze hopen dat het op termijn mogelijk wordt dat de diertjes zich in Nederland voortplanten.

 

Greiner studeerde technische bedrijfskunde, Curtessi milieukunde. De twee mannen zien de uitdaging van hun nieuwe bedrijf vooral in het ontwikkelen van een 'gesloten' bedrijfsproces, dat zo duurzaam mogelijk is. De voeding, de energievoorziening en de afvalstroom moeten het milieu zo min mogelijk belasten. 'Het afvalwater kun je bijvoorbeeld gebruiken om algen te kweken, die als voer kunnen dienen voor de garnalen', aldus Curtessie.


Toekomstdroom

Nu zijn er alleen nog twee testaquaria. Als de kwekerij eenmaal vol in bedrijf is, moet hij 30.000 kilo gamba's per jaar opleveren. Een toekomstdroom voor de mannen is om hun methode geschikt te maken voor ontwikkelingslanden, zodat ook daar de kweek milieuvriendelijker wordt.

 

Hun plan is enthousiast ontvangen. Ze kregen overheidssubsidie en hebben ook al een afzetkanaal: Visgroothandel Schmidt Zeevis. En milieubewuste gambaliefhebbers kunnen vanaf begin volgend jaar bij de Happy Shrimp Farm op de Maasvlakte terecht voor verse garnalen.

Reacties