Vier nationale keukens, drie sterrengidsen

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Hugo von Meijenfeldt blogt wekelijks over zijn werkzaamheden als Coördinator Nationale Implementatie Global Goals.

Blog 18 – Duitsland, Estland, Finland en Frankrijk zijn de EU-lidstaten die ons dit jaar vrijwillig in hun SDG keuken lieten meekijken. Zij stelden een rapportage op en gaven medio juli een presentatie tijdens het High Level Political Forum in New York. Alle vier herformuleren eerst voor het einde van dit jaar hun kookboek voor de Global Goals: een nationale duurzaamheidsstrategie, een implementatieprogramma en de overheidsorganisatie.

Dan maar liever pragmatisch te werk gaan: inhoudelijk kijken waar er een tandje bij moet en bestaande netwerken aan elkaar haken

Geen kookboek maar een kaartenbak

Nederland meldt zich voor 2017 aan als vrijwilliger om zijn nationale SDG rapportage te presenteren. Daarin wordt het lang zoeken naar de overkoepelde strategie, programma en organisatie. Nederland heeft dat namelijk overgeslagen vanwege het al rijke bezit aan vele strategieën, programma's en organisaties. In plaats van een kookboek een kaartenbak dus. Uit de eerste inventarisatie blijkt dat alle SDGs ten gevolge daarvan meer dan eens geraakt worden. Dan maar liever pragmatisch te werk gaan: inhoudelijk kijken waar er een tandje bij moet en bestaande netwerken aan elkaar haken.

Waar staat Nederland?

Weten we in Nederland al waar er een tandje bij moet? Natuurlijk is het geringe aandeel in hernieuwbare energie al vaak genoemd, en ligt er ondanks de superlatieven voor de geweldige prestaties tijdens de Olympische Spelen in Rio nog een stevige taak op het punt van vrouwenemancipatie. Sinds medio juli zijn we weer wat wijzer, dankzij drie rapporten van vermaarde internationale organisaties. Het eerste is van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO), die aan de hand van de helft van de subdoelen onze startpositie als ‘very good’ oordeelt. Het tweede rapport is een gezamenlijke productie van de Bertelsmann Stiftung (van ex-minister Aart Jan de Geus) en SDSN (van Jeffrey Sachs), die ons aan de hand van een derde van de SDG-indicatoren op de achtste positie van 149 landen zet. Het derde is van de Boston Consulting Group, die kijkend naar de rol van de private sector ons wereldwijd na Noorwegen zelfs op de tweede plaats zet.

Ondanks de superlatieven voor de geweldige prestaties tijdens de Olympische Spelen in Rio ligt er nog een stevige taak op het punt van vrouwenemancipatie

Monitor Duurzaam Nederland

Deze drie internationale rapporten zijn de sterrengidsen voor de nationale keukens. Naast een algemene duiding van onze startpositie ten opzichte van andere landen, wordt ook aangegeven hoe groot de kloof per (sub)doel 2030 is. Soms is er helemaal geen kloof, soms is er een gapend gat. Het komt goed uit dat de Monitor Duurzaam Nederland in aantocht is. In het najaar komt het indicatorenrapport van het Centraal Bureau voor de Statistiek uit, dat naar het zich laat aanzien al 35% van de VN-indicatoren kan dekken uit nationale data. Daarna komen beleidsverkenningen van de drie planbureaus. 

Net als Nederland hebben Frankrijk en Duitsland volgend jaar nationale verkiezingen. Het zal me benieuwen wat daarbij beter werkt: een duurzaamheidsstrategie of een reeks pragmatische beleidsinitiatieven.

Meer lezen van Hugo von Meijenfeldt? Bekijk hier zijn blogserie 'Werken met de Werelddoelen'.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons