Advertentie

Nacht van de VN

De hyacint op mijn vensterbank is dood. De uitgedroogde blaadjes van de voorheen felroze bloemen staan in contrast met de lente buiten. Ik weet al een tijdje niet wat ik ermee aan moet; ik heb geen tuin met een composthoop en wil wel duurzaam omgaan met mijn afval. Wat nu?

Hoeve CronesteijnHoeve Cronesteijn is een zorg- en activiteitenboerderij van Gemiva-SVG groep. Op de boerderij werken mensen met een matige tot ernstige verstandelijke beperking met daarnaast ook een gedragsstoornis. Ze vinden het fijn om in de tuin bezig te zijn. Dankzij activiteiten zoals het bollenasiel worden ze rustiger en vertonen ze minder grensoverschrijdend gedrag.

Mensen die – net als ik – hun uitgebloeide bloembollen niet in de vuilnisbak willen gooien, kunnen terecht bij Hoeve Cronesteijn in Leiden. Op het erf van deze zorgboerderij bevindt zich een bollenasiel dat gerund wordt door mensen met een verstandelijke beperking plus een gedragsstoornis. In de kas plaatsen ze mijn hyacint kort in een bak met water (zie foto boven dit artikel). Vervolgens gooien ze hem samen met andere bollen in een kruiwagen en planten ze die achter de moestuin op het weiland van de boerderij. De bolsoorten zijn door houten schotjes in de grond van elkaar gescheiden, waardoor er als het ware een sliert met ‘bloembakken’ is ontstaan. “Aan het eind van de lente is die sliert ongeveer veertig meter lang”, vertelt Margreeth van Dam, initiatiefnemer van het bollenasiel. 

“Het loopt als een tierelier”

Dit jaar is het asiel voor de derde keer op rij open. In de omgeving is het initiatief van Margreeth inmiddels beroemd. “Leids bollenasiel is booming”, kopte Omroep West en dat klopt; de bak waar mensen hun uitgebloeide bollen kunnen droppen, zit elke ochtend helemaal vol. “Het loopt als een tierelier”, zegt Margreeth. “Ik weet niet precies hoeveel bollen we nu hebben, maar het zijn er duizenden.”

Margreeth samen met cliënten van het bollenasielMargreeth van Dam (links in de paarse jas), initiatiefnemer van het bollenasiel. Samen met een aantal cliënten van hoeve cronesteijn brengt ze de uitgebloeide bollen naar het weiland. 

Margreeth begon het bollenasiel omdat ze het zonde vindt dat mensen uitgebloeide bloembollen weggooien. “Een bol is behoorlijk duurzaam. Het is niets anders dan een zelfvoorzienende bron van energie”, vertelt ze. “Thuis kun je je bloembollen makkelijk recyclen, daarom ben ik verbaasd dat zoveel mensen ze weggooien. Je zet ze in de tuin en volgend jaar bloeien ze gewoon opnieuw.”  Daarbij is het belangrijk dat het blad nog aan de bol zit. “Veel mensen knippen dat eraf en dat is zonde, want er zit voeding opgeslagen in het blad. Wanneer het loof afsterft, neemt de bol die energie weer op. Daardoor kan hij later opnieuw tot bloei komen.” 

Let op!Wanneer het loof van hyacinten en tulpen is afgestorven, is het beter om ze weer uit de tuin te halen. Als de bollen gedroogd zijn, kunnen ze begin oktober weer terug de tuin in. Het liefst op een andere plek dan waar ze stonden, anders raakt de grond uitgeput. Met krokussen en narcissen hoeft niks extra’s te gebeuren; die komen na een jaar vanzelf weer uit.

Verdwaalde narcis

Nadat de bollen van het asiel in het weiland zijn geplant en het blad is afgestorven, worden de bollen in de zomer uit de grond gehaald en gedroogd. In de herfst krijgen ze een plekje in de omgeving en in de lente komen ze weer tot bloei. Margreeth wijst naar een verdwaalde narcis die in het weiland bloeit. “Die zijn we vorig jaar vergeten uit de grond te halen.”

Wanneer ik een blik werp op de opbrengst van vandaag, zie ik dat ik zeker niet de enige ben die een hyacint heeft langsgebracht. “Narcissen, blauwe druifjes en hyacinten zijn de populairste bollensoorten die we binnenkrijgen”, vertelt Margreeth. “Hyacinten kun je meestal wel recyclen, maar ze hebben minder bloemetjes als ze weer uitkomen.”

Ik ben benieuwd hoe die van mij er volgend jaar uitziet.

IMG_3734

Merel de Koning

Merel de Koning is freelance journalist en tekstschrijver. Het liefst schrijft ze over feminisme, diversiteit en duurzaamheid.
Profielpagina

Advertentie

WeDo2030