Duurzame energie is ‘big business’

08-11-2005
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld/IPS

Alternatieve energiebronnen als windturbines, waterkrachtcentrales en zonnepanelen produceren inmiddels 4 procent van alle stroom in de wereld. Dat stelt het rapport 'Renewables 2005' van het Worldwatch Institute, een Amerikaanse onderzoeksinstelling voor duurzame ontwikkeling. Het rapport werd maandag gepresenteerd bij een internationale conferentie over duurzame energie in de Chinese hoofdstad Beijing.

Volgens de schrijvers van het rapport is duurzame energie 'big business' geworden. Multinationals als General Electric, Siemens en Shell verdienen veel geld aan wat tien jaar geleden nog als hobby van groene wereldverbeteraars werd gezien. Volgens het rapport verwarmen 40 miljoen huishoudens hun water met zonnepanelen. De industrie voor duurzame energieproductie voorziet ook 1,7 miljoen mensen van goedbetaald werk.

Biobrandstof

Zo'n 48 landen voeren inmiddels een beleid dat investeringen duurzame energie stimuleert. Daaronder zijn veertien ontwikkelingslanden. Daarbij gaat het om grotere ontwikkelingslanden zoals Brazilië, Costa Rica, Mexico, Indonesië en Turkije, maar ook om armere landen als Guatemala, Cambodja, Nicaragua, Thailand en Sri Lanka.

Brazilië bijvoorbeeld is wereldwijd marktleider op het gebied van biobrandstof. Hierbij wordt ethanol en diesel uit planten gewonnen. In het land bestaat 40 procent van de brandstof in niet-diesel voertuigen uit ethanol.

De hoge olieprijzen dwingen landen na te denken over alternatieve energie. Landen als India en China mengen net als enkele industrielanden biobrandstoffen door diesel. In Sri Lanka wil de overheid meer palmolie gebruiken als brandstof. De keerzijde van de medaille is dat de productie van palmolie ten koste gaat van regenwoud en fauna.

China

China loopt wereldwijd voorop in het gebruik van zonnecollectoren. Bij de opening van de conferentie in Beijing kondigde vice-premier Zeng Peiyan aan dat de Chinese energieconsumptie in 2020 voor 15 procent uit duurzame energie moet bestaan. China zet daarbij vooral in op het gebruik van waterkracht.

Zeng Peiyan zei er wel bij dat China, dat geregeld kampt met energietekorten, de komende decennia voor haar elektriciteit primair op steenkool zal leunen, zo meldt persbureau Reuters. Steenkool is momenteel goed voor 70 procent van China's elektriciteit.

Een hoge ambtenaar voor industriebeleid zei bij een andere gelegenheid dat China bovendien de productie van kleine auto's gaat aanmoedigen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen.  Het autobezit in China is sterk gestegen. In 1990 hadden vijf op de duizend Chinezen een auto, inmiddels zijn er dat 21. Nog niet zo lang geleden werden langzame auto's overigens in grote steden van de snelweg geweerd.

Reacties