Beeld: Kadir van Lohuizen
Achtergrond

World Press Photo: klimaatproblemen in beeld

World Press Photo heeft dit jaar een nieuwe categorie ingesteld: milieu. OneWorld sprak met Kadir van Lohuizen, de Nederlandse fotograaf wiens serie ‘Wasteland’ werd genomineerd voor deze kersverse prijs.

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
“Milieukwesties spelen een ontzettend grote rol in ons dagelijks leven. We krijgen er steeds meer mee te maken”, zegt Magdalena Herrera, hoofd van de algemene jury. Op het scherm naast haar is een foto te zien van Kadir van Lohuizen. Op de foto staat een krakkemikkige vrachtwagen, volgeladen met afvalzakken. Het ziet er vies uit. Daarachter is een berg te zien, een afvalberg. Tussen het puin verzamelen mensen de troep in manden. “Door dit soort foto’s gaan we ons beter realiseren hoe groot het probleem is”, zegt Van Lohuizen. Hij is content met de nieuwe categorie Milieu bij World Press Photo. “Mijn vorige project ging over de stijgende zeespiegel. Tijdens mijn reizen voor dat project viel me op hoeveel plastic ik overal om me heen zag.” Van Lohuizen besloot uit te zoeken hoe allerlei landen met hun afval omgaan. “Toen ontdekte ik hoe groot het probleem is: we verzuipen in afval.”

Onzichtbaar probleem

De fotograaf reisde twee jaar over de wereld om foto’s te maken van de afvalstromen. Hij ging naar zes wereldsteden: New York, Jakarta, Lagos, Sao Paulo, Amsterdam en Tokyo. De zichtbare hoeveelheid afval in een gebied zegt volgens hem weinig over de daadwerkelijke omvang van het probleem.

In Lagos en Jakarta is ontzettend veel plastic te zien, in New York niet.

“In Lagos en Jakarta is ontzettend veel plastic te zien, in New York niet. Veel mensen denken daardoor dat daar minder vervuiling is, terwijl het juist erger is in New York. Het is daar alleen een onzichtbaar probleem.” Een rapport van The National Academy of Sciences uit 2015 onderschrijft dat inzicht: zij berekenden dat inwoners van New York gemiddeld 33 miljoen ton afval weggooien. Inwoners van Lagos produceren gemiddeld 2,5 miljoen ton afval per jaar: ruim tien keer minder dus.
Volgens het CBS produceert een Nederlandse inwoner meer dan 550 kilo huishoudelijk afval per jaar. De laatste jaren neemt die omvang iets af. Bij elkaar produceren de Nederlanders circa 9,4 miljoen kilo afval per jaar. Hiervan wordt ongeveer de helft gerecycled.
Beeld: Kadir van Lohuizen

Kan veel beter

“Plastic is monsterlijk, en New York is een van de meest vervuilde plekken op aarde.” Volgens de fotograaf gebeurt er wel iets, maar veel te weinig. “Er moet veel beter gerecycled worden, en dat kan echt. Zelfs stukken plastic die moeilijk zijn te recyclen, kunnen goed worden verwerkt tot compost.”

Scandinavië en Duitsland pakken hun afvalverwerking grondiger aan dan Nederland

Scandinavië en Duitsland pakken hun afvalverwerking grondiger aan dan Nederland. “Nederland denkt dat het goed bezig is, maar het kan veel beter.” Naast Kadir van Lohuizen zijn twee andere Nederlanders genomineerd: Jasper Doest in de categorie Milieu met zijn serie ‘Scared no more’, over acrobaatapen in Japan, en Carla Kogelman in de categorie Langetermijn projecten, met haar serie ‘Ich bin Waldviertel’.

Televisie-uitreiking

De prijsuiterieking van World Press Photo wordt dit jaar anders aangepakt dan in voorgaande jaren. “We willen een televisie-uitzending van de uitreiking. Zo willen we de spanning vasthouden”, zegt directeur Lars Boering van Word Press Photo. Daarom werden gisteren, 14 februari, alleen de nominaties bekend gemaakt. De uitslag is op 12 april in Amsterdam.
Beeld: Kadir van Lohuizen
World Press Photo ontving ditmaal 73.044 foto’s van 4.548 verschillende fotografen uit 125 verschillende landen. Na een uitgebreide selectie sleepten 42 fotografen uiteindelijk een nominatie in de wacht. Voor de nieuwsfoto van het jaar zijn zes foto’s van vijf fotografen genomineerd: Patrick Brown, Adam Ferguson, Toby Melville, Ivor Prickett (twee maal) en Ronaldo Schemidt. De overige prijzen zijn verdeeld in verschillende categorieën, zoals tijdelijke kwesties, milieu, algemeen nieuws en sport.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

Word abonnee

  • Digitaal + magazine  —   8,00 / maand
  • Alleen digitaal  —   6,00 / maand
Heb je een waardebon? Klik hier om je code in te vullen

Factuurgegevens

Je bestelling

Product
Aantal
Totaal
Subtotaal in winkelwagen  0,00
Besteltotaal  0,00
  •  0,00 iDit is het bedrag dat automatisch van je rekening wordt afgeschreven.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons