Journalistiek voor een eerlijke en duurzame wereld

Voordat je verder leest:

Onafhankelijke journalistiek voor een eerlijke en duurzame wereld kost tijd en geld. Als Vriend van OneWorld steun je voor € 6 per maand onze missie, lees je dagelijks bijzondere verhalen, ontvang je ons magazine en meer!

Ja, ik word Vriend Ik lees eerst verder

Ivoorkust en Ghana zijn samen goed voor ongeveer twee derde van de wereldwijde cacaoproductie. Maar aan de teelt komen vaak illegale praktijken te pas. Zo worden de gewassen illegaal geteeld in nationale parken, zegt de ngo Mighty Earth. Daardoor heeft de productie geleid tot massale ontbossing.

Beide landen hebben nu raamakkoorden opgesteld met maatregelen om een einde aan te maken aan de ontbossing, en bosgebieden te herstellen die al vernield zijn. De akkoorden werden vorige week op de klimaatconferentie in Bonn gepresenteerd.

Agrobossen

Ivoorkust wil onder meer de illegale teelt op 2 miljoen hectare beschermd gebied legaliseren. In deze “beschermde agrobossen” mag de bestaande teelt doorgaan, terwijl nieuw bos wordt aangeplant. Op die manier komt de export van het land niet in gevaar.

Ghana belooft onder meer om vanaf 1 januari 2018 geen bos meer op te offeren voor cacaoteelt. Productie in nationale parken en wildreservaten is vanaf die datum verboden, behalve door bedrijven die op 1 januari 2018 een legale status hebben.

Klimaatdoelen

Het tegengaan van ontbossing is belangrijk in de strijd tegen de klimaatverandering en het halen van de klimaatdoelen van Parijs.

Mighty Earth noemt de akkoorden een “begin van pogingen om de ontbossingscrisis in Ivoorkust en Ghana op te lossen, niet het einddoel.” De milieugroep wijst ook op andere ongewenste praktijken in de cacaosector, zoals kinderarbeid en slechte arbeidsomstandigheden in het algemeen.

Bij de ondertekenaars van de raamakkoorden zijn een aantal grote spelers uit de cacao- en chocoladesector, waaronder Nestlé, Mars, Cargill, Sainsbury’s, Olam, Barry Callebaut en Ferrero. Van deze bedrijven wordt verwacht dat ze in financiële en technische zin bijdragen aan een duurzame cacaoproductie.

Voor het maken van verhalen hebben we jouw steun nodig.

Ja, ik word vriend (€6 per maand)