Journalistiek voor een eerlijke en duurzame wereld

Voordat je verder leest:

Onafhankelijke journalistiek voor een eerlijke en duurzame wereld kost tijd en geld. Als Vriend van OneWorld steun je voor € 6 per maand onze missie, lees je dagelijks bijzondere verhalen, ontvang je ons magazine en meer!

Ja, ik word Vriend Ik lees eerst verder

Herstellers en organisaties wereldwijd doen vandaag een oproep om repareren opnieuw mainstream te maken. “We stellen de wegwerpcultuur in vraag en willen aantonen dat er ook andere opties zijn dan kapotte spullen weggooien”, zegt Inez Louwagie van het Netwerk Bewust Verbruiken.

Repareren is vaak duurder dan een nieuw toestel aan te kopen. Daarom gooien veel mensen een kapot product weg en belandt het op de groeiende afvalberg. Tegen deze reflex ingaan vergt een mentaliteitsverandering.

De initiatiefnemer van de hoogdag van het repareren is de Londense organisatie The Restart Project. Zij willen die mentaliteitsverandering bekomen door mensen onder meer “een andere relatie met elektronica en technologie te laten aangaan. Vaak is die gebaseerd op frustratie omdat ze zich machteloos voelen eens een product het laat afweten. Dat verandert als ze leren hoe ze iets kunnen herstellen”, zegt medeoprichter Janet Gunter op YouTube.

Repair Café

“Het is vreemd dat we onze spullen zo snel weggooien en vervangen door een nieuw exemplaar”, beaamt ook Louwagie. “Als we spullen langer kunnen gebruiken, moet er minder geproduceerd worden en dat is milieuvriendelijker. De technische kennis van reparateurs en ambachtslui mag niet verloren gaan. Deze sector weer gaan waarderen biedt bovendien veel kansen voor mensen die nu in de arbeidsmarkt uit de boot vallen”, zegt ze.

In Vlaanderen kan je morgen onder meer terecht in een Repair Café om kapotte spullen te laten herstellen door vrijwillige reparateurs. Ook in Nederland staan verschillende Repair Café’s.

Wat je zelf kan doen:

dsc_1052.jpg

Van oude trui tot yogakussen

Kleding upcyclen is hot. Oude spijkerbroeken, gebloemde bloesjes en dikke gebreide…

kalkoen tijdens het kerstmenu

Een langer leven voor je kerstmaaltijd

Ken je het gevoel dat je van je kerstdiner een heel weeshuis had kunnen voeden? Gelukkig…

Voor het maken van verhalen hebben we jouw steun nodig.

Ja, ik word vriend (€6 per maand)