Wat te stemmen als je van goed eten houdt

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Foodie, wat ga jij morgen kiezen? Jouw dagelijkse keuze voor die biologische quinoa met dat lokaal geslachte kippetje maken elke dag het kleine verschil: morgen kun je ook op Europees niveau voor een beter voedselsysteem kiezen. OneWorld Food maakte voor jou een simpel voedsel-stemwijzertje.

Veel mensen zullen de link tussen de Europese Unie en voedsel zien in de strenge regelgeving omtrent voedsel. Een voorbeeld dat door menig euroscepticus regelmatig wordt aangehaald is het zogenaamde EU-verbod op “te kromme” bananen en komkommers.

Ook de forse bijdragen die de EU levert aan de productie van omstreden reclames als “Kip, het meest veelzijdige stukje vlees” is een favoriete beschuldiging die ‘Brussel’ in de schoenen wordt geschoven. Wat vinden de Nederlandse politieke partijen nu van de link Europa en voedsel en waar liggen de verschillen? Zoals GroenLinks in haar verkiezingsprogramma stelt: ‘Eten is politiek’.

EU en voedsel
Vooral  voedselverspilling staat hoog op de Europese agenda. De politieke partijen dragen verschillende oplossingen aan. Het tegengaan van voedselverspilling wordt genoemd door ChristenUnie/SGP, GroenLinks, Partij voor de Dieren en 50Plus. Het CDA, PvdA en 50Plus willen daarnaast vooral toezien op de veiligheid van voedsel. De PvdA wil bijvoorbeeld een Europese zwarte lijst van voedselproducenten en verwerkers die regels overtreden. Het CDA en de VVD richten zien vooral ook belang van Nederland. CDA ziet de toenemende voedselschaarste als een kans voor het Nederlandse bedrijfsleven en universiteiten, en de VVD stelt het belang van het behoud van de Nederlandse koppositie (tweede agro-exporteur van de wereld) op het gebied van landbouw voorop. D66 richt zich vooral op het belang van Europese criteria voor duurzame biobrandstoffen — op dit moment gaat het producren van biobrandstoffen vaak ten koste van het produceren van voedselgewassen.

Voedsel en ontwikkelingslanden
Momenteel wordt veel ‘afgedankt’ voedsel uit Europa geïmporteerd in arme landen. GroenLinks en de Partij voor de Dieren stellen daarom dat ontwikkelingslanden hun markten moeten kunnen afschermen voor afgedankt voedsel uit Europa. SP richt haar pijlen op het bevorderen van ‘voedselsoevereiniteit’ zodat ontwikkelingslanden minder afhankelijk worden van geïmporteerd voedsel uit andere landen.

Het afbouwen van Europese landbouwsubsidies is daarnaast een belangrijk punt dat wordt aangehaald door ChristenUnie/SGP, Partij voor de Dieren en 50Plus. Deze subsidies zouden volgens deze partijen overproductie stimuleren en een vrije handel van landbouwproducten belemmeren. Dat is slecht voor ontwikkelingslanden, die veel landbouwproducten exporteren, en werkt hoge consumentenprijzen in de hand.

Meer weten?
Zie voor een handig schema, analyse en interactief overzicht van de standpunten van verschillende partijen www.ncdo.nl/eu.

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons