Wat er speelt in voedselland: ZAAD

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Samuel Levie en Sebastiaan Aalst van voedseladviesbureau Food Cabinet spitten voor u kranten en magazines door, op zoek naar de belangrijkste verhalen over ons voedselsysteem. De afgelopen weken was er veel belangstelling voor ZAAD.

Om te beginnen was er goed nieuws voor iedereen die zijn eigen groenten wil kweken maar slechts een héél klein balkon of tuintje heeft. De TomTato is de oplossing voor al uw zorgen. Wat the fuck: een aardappelplant van onder en een tomatenplant van boven. Juist! Voor tegenstanders van genetische modificatie is er geen reden tot paniek. Tomaten en aardappelen zijn leden van dezelfde familie. Zo kon de TomTato zonder gentechnologie worden ontwikkeld. “Het heeft veel inspanning en geduld gekost om dit innovatieve product te creëren" zegt de directrice en eigenaressen van Beekenkamp Plants volgens AGF.

Die buutvrij gaat niet op voor de paarse tomaat die in Canada werd ontwikkeld. Naast een opvallende kleur, bevat de tomaat anthocyaninen die een gunstig effect op de bloedvaten zouden hebben en bovendien eigenschappen die tegen infectie en hartziekten beschermen. De tomaat is van Engels ontwerp, maar moest in Canada ontwikkeld worden, waar de wet wat genetische manipulatie betreft, flexibeler is dan in Europa. De paarse rakker wordt getest op Engelse hartpatiënten. Professor Martin is trots op haar tomaat en vindt het jammer dat de innovatie in Europa wordt tegengehouden omdat de tomaat "gemanipuleerd is” vertelt ze BBC News.

De tomaat maakt deel uit van een nieuwe GGO golf, die aanpassingen doet 'ten gunste van de consument'. Pitloze druiven, bijvoorbeeld. Zullen we ze gaan omarmen?

Waar bovenstaande ontwikkelingen slechts her en der een wenkbrauw deden fronsen, was er veel ophef over het patent dat het Zwitserse bedrijf Syngenta in mei 2013 verkreeg. Daarmee is Syngenta eigenaar geworden van alle paprikazaden die resistent zijn tegen de witte vlieg.

Volgens ketenorganisatie Bionext is het probleem daarbij, dat deze resistente eigenschappen van nature in de zaden van rode paprika’s voorkomen. De 'uitvinding' van Syngenta, geeft het bedrijf eigendom dat tot nu toe gewoon vrij verkrijgbaar was. De organisatie diende met meer dan 30 andere Europese landbouworganisaties bezwaar in bij het Europese Octrooi Bureau.

Dit inspireerde Correspondent Tomas Vanheste zich afvragen: “Is ons zaad van moeder natuur of Monsanto?”. Waarbij Monsanto en Syngenta voor het gemak maar even tot een en hetzelfde soort bedrijf worden gerekend…oeps!

Toch geeft het te denken dat 95 procent van de groentezadenmarkt reeds eigendom is van vijf grote bedrijven. De angst dat dit percentage in de toekomst alleen nog maar verder toe zal nemen, heeft waarschijnlijk meegespeeld bij wegstemmen van de nieuwe zadenwet die door de Europese Commissie werd voorgesteld. Volgens critici zou deze wet het nog moelijker maken om nieuwe rassen te registreren en speelt dat de grote bedrijven in de kaart die wel de middelen hebben om zich door de ingewikkelde en kostbare procedures heen te slaan. En daarmee zou, ondanks geinige paarse tomaten en hittebestendige mais, ook de agrobiodiversiteit op de tocht komen te staan.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons