Voedselinspiratie in negen TED-sprekers

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Stoomcursus voedselproblemen! Maar dan leuk. Want: geen hoopvoller manier om de grootste problemen in ons voedselsysteem te beschouwen met de spannende ideeën van deze TED-sprekers.

1. Ron Finley: A guerilla gardener in South Central LA

Stadsboeren op zijn stoerst. In het achtergestelde en gevaarlijke South Central Los Angeles, plant Ron Finley groentetuinen. Langs stoepen en op verlaten kruispunten. Hij legt uit waarom er in zijn wijk nauwelijks fatsoenlijk eten te verkrijgen is en hoe stadstuinieren dat oplost. "the drive-thrus are killing more people than the drive-bys."

2. Carolyn Steel: How food shapes our cities

Deze architecte legt uit hoe het komt dat vleesconsumptie en verstedelijking hand in hand gaan. Zij legt de link tussen hoe steden zichzelf over de jaren hebben gevoed, en hoe onze steden eruit zijn gaan zien. Stedelingen zijn hun begrip van eten kwijtgeraakt, meent zij.

3. Birke Baehr: What's Wrong With Our Food System

Baehr is nog maar een kind, elf jaar in dit filmpje. Hij zegt waar het op staat in de voedselwereld, zoals alleen iemand van zijn leeftijd dat kan doen. Maar hij geeft ook hoop: zijn generatie gaat het anders doen.

4. Joel Salatin: Thinking about soil

Salatin wordt ook wel 'the lunatic farmer' genoemd. Hij bekritiseert de moderne landbouwtechnieken die goede insecten vernietigen, chemisch ontwikkelde planten voortbrengen, en zieke dieren opleveren. Dit 'dode voedselsysteem' moet stoppen.

5. Allan Savory: Hoe je de woestijn tot leven wekt en klimaatverandering omkeert

“Verwoestijning is een moeilijk woord voor land dat in woestijn verandert", begint Allan Savory in zijn rustige, indrukwekkende talk. Beangstigend is, dat dit momenteel gebeurt met zo'n tweederde van 's werelds grasland. Het versnelt klimaatverandering en drijft traditionele herderssamenlevingen tot sociale chaos. Savory heeft zijn leven gewijd aan stoppen van dit proces. Hij gelooft, en zijn werk tot dusver toont aan, dat een verrassende factor een rol kan spelen in het beschermen van graslanden en het terugwinnen van gedegradeerde woestijnlandschappen.

6. Brian Halweil: From New York to Africa, why food is saving the world

Halweil is de schrijver van 'Edible Manhattan'. Hij zou eigenlijk dokter worden, tot hij zich besefte dat hij veel meer mensen zou kunnen genezen door het voedselsysteem aan te pakken. Hij gelooft daarbij sterk in de lokale voedselbewegingen.

7. Stephen Ritz: Green Bronx Machine — growing our way into a new economy

De meeste van de leerlingen van Ritz leven onder de armoedegrens. Door hen te leren dak-, en muurtuinen te maken, heeft hij zijn studenten laten zien hoe ze belangrijke verbeteringen in hun leven en die van hun gemeenschap kunnen maken.

8. Dan Barber: hoe ik verliefd werd op een vis

Dit is een liefdesverhaal en nog grappig ook. Hoe houden we vis op het menu, nu de zeeën bijna leeg zijn gevist? Visboerderijen van nu gaan de oplossing niet brengen, zegt Barber. Die zijn niet echt duurzaam. Barber vertelt over een revolutionair bedrijf in Spanje, dat eigenlijk een heel simpel idee heeft: natuurlijke relaties.

9. Roger Thurow: The last hunger season: A year in an African Farm community on the brink of change.

Basisles honger: hoe kan het dat in een wereld waarin we meer voedsel verbouwen dan ooit te voren, we toch hongersnood hebben? 'Hongerige boer'. Dat zou eigenlijk een onmogelijkheid moeten zijn. Maar wel de werkelijkheid in Afrika. De hongerigste mensen daar, zijn kleine keuterboertjes. Zij worden door de grote vooruitgang-slag van de landbouwrevolutie overgeslagen.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons