Journalistiek voor een eerlijke en duurzame wereld

Voordat je verder leest:

Onafhankelijke journalistiek voor een eerlijke en duurzame wereld kost tijd en geld. Als Vriend van OneWorld steun je voor € 6 per maand onze missie, lees je dagelijks bijzondere verhalen, ontvang je ons magazine en meer!

Ja, ik word Vriend Ik lees eerst verder

Toen de internationale gemeenschap eind 2015 in Parijs overeenkwam om de klimaatverandering onder de 2 graden Celsius te houden, werd dat akkoord door bijna alle landen ter wereld ondertekend. Enkel Nicaragua en Syrië waren er niet bij: Nicaragua eiste een veel strenger verdrag – Syrië was volop in een burgeroorlog verwikkeld.

Maar in september al liet Nicaragua weten dat het alsnog het verdrag zal ondertekenen. Vandaag (dinsdag) raakte op de huidige klimaattop in het Duitse Bonn bekend dat ook Syrië onverwacht tot het klimaatverdrag toetreedt.

Symbolisch

Voor de uitstoot van broeikasgassen betekent de Syrische toetreding weinig, maar symbolisch heeft het nieuws wel veel gewicht. Het betekent dat de Verenigde Staten nu helemaal geïsoleerd staan in hun verzet.

De Amerikaanse president Donald Trump heeft in juni aangekondigd zijn land te willen terugtrekken uit het verdrag, dat onder zijn voorganger Obama werd onderhandeld. Maar binnen de VN-procedure kan dat pas tegen 2020. Als Trump doorzet, worden de VS het enige land ter wereld dat geen deel uitmaakt van het verdrag.

Voor het maken van verhalen hebben we jouw steun nodig.

Ja, ik word vriend (€6 per maand)