Slimme sensoren

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Zou dat uitgedroogde plakje kaas nog prima smaken, gesmolten op een tosti? Vlaamse onderzoekers gaan ons bevrijden van dit soort prangende levensvragen. Nog even en sensoren in voedselverpakkingen vertellen ons accuraat hoe vers en eetbaar een product nog is, dat meldt Belgische nieuwssite DMorgen.

'Ten minste houdbaar tot' betekent alles behalve 'bedorven vanaf', dat hebben we inmiddels wel geleerd van alle media-aandacht rondom voedselverspilling. Vertrouw op je zintuigen is het devies. Toch weet ik soms niet hoe het vochtlaagje over een verder prima ruikend restje humus in mijn koelkast te interpreteren. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de mensen die het verschil tussen een THT- en een TGT-datum een worst zal wezen.

Maar in de nabije toekomst doet dat er misschien niet meer toe. Onderzoekers van de universiteiten van Gent, Leuven, Brussel en Nijmegen zijn namelijk gestart met het CheckPack-project: toepassingsgericht onderzoek naar optische sensoren die klassieke etiketten op voedselverpakkingen moeten vervangen. Het zou gaan om minuscule chips die veel accurater zijn, doordat ze in realtime de kwaliteit van levensmiddelen controleren.

"Geen elektronica, maar fotonica", legt Benedikt Sas van Food2know (UGent) uit. "Producten ontwikkelen op een bepaald moment schadelijke bacteriën en stellen geurcomponenten vrij. Moleculen op de sensoren reageren op die vluchtige componenten. Als de componenten evolueren, verandert ook het signaal."

Winst voor de anti waste beweging, want zelfs de grootste schimmelfoob heeft zo geen reden meer om 'over datum' maar eigenlijk goed eetbare producten in de vuilnis te kieperen. Ook zullen supermarkten hun waren makkelijker na de THT-datum kwijt kunnen. De supersensor laat nog wel even op zich wachten: de ontwikkeling, met 2,6 miljoen gesteund door het Belgische Agentschap voor Innovatie door Wetenschap en Technologie, zal naar verwachting zo'n 4 jaar duren.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons