(G)een steentje bijdragen aan vergroening

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

NB: Dit artikel was ook te lezen in OneWorld magazine 9 (het november-nummer). 

De hevigheid van de regenbuien in ons land is volgens het KNMI de afgelopen vijftig jaar verdubbeld. Tijdens flinke zomerse buien valt er op sommige plekken wel 80 millimeter neerslag in een uur, evenveel als het gemiddelde van een ‘normale’ zomermaand. Ondertussen raken steden steeds voller en neemt de bebouwing toe. De binnenstad ‘versteent’ en regenwater kan de bodem niet meer in. Ook de riolering, berekend op slechts 20 millimeter per uur, kan het water na een zware bui nauwelijks aan. Met als gevolg: ondergelopen kelders en straten. De schade door hevige buien bedraagt volgens verzekeraars jaarlijks 90 miljoen euro.

Paulien Hartog (49), strategisch adviseur bij Waternet, en haar man Frank groeven een tweede vijver in hun tuin in Amersfoort.
"We wilden een wat diepere vijver, in het midden ongeveer een meter, waar amfibieën zoals kikkers en salamanders de winter kunnen overleven. Het regent steeds vaker heel hard en je wil niet dat het je huis instroomt of je terras blank zet, dus moet het érgens heen. Het klinkt simpel, maar het was echt puzzelen welk deel van de tuin een tijdje onder water kan staan. De vijver wordt omringd door een moeras. Als door regen de vijver overloopt, kan dat best even onder water staan.

regen kleurt groen foto 1

Om het moeras staat een muurtje, waar we een gat in hebben geboord. Als het moeras volloopt, kan de overtollige regen via dat gat het gras aan de andere kant van het muurtje bewateren. Zware regen hoeft niet voor overlast te zorgen als je het slim afvoert. De eerste vijver is nu nog aangesloten op het riool. Om de riolering verder te ontlasten van regenwater willen we die vijver in de toekomst aansluiten op de nieuwe vijver. Dat is het volgende project. Zo maak je minder kans op waterschade en doe je ook nog iets moois met de regen."

Al zeven jaar dobberen Parijzenaren Lionel Harcourt (57) en zijn partner Laurent Buisson (45) op hun met planten omringde woonboot in hartje Amsterdam.
"Onze voorgevel werd gebruikt als afvalbak en fietsenrek. De deur was amper bereikbaar. Dus zetten we kleurrijke planten neer als azalea’s en de zonnehoed om de ingang open te houden. Het werd al snel een levendige plek waar mensen bleven staan voor een praatje. Met hulp uit de buurt wilden we de geveltuin verder uitbreiden. De gemeente bleek een groot voorstander!

regen kleurt groen foto 2

Amsterdam is uitzonderlijk groen voor een wereldstad, maar er is nooit genoeg. Iedereen kan wel ergens groen creëren rondom zijn huis. Zonder al dat asfalt vindt regen sneller zijn weg naar de bodem. Wat weer natte voeten door ondergelopen straten vermindert. Met alle regen die hier valt, schieten de planten uit de grond. Je strooit wat zaadjes en de regen doet zijn werk. Onze geveltuin zit vol met insecten en er groeit van alles. Van varens en de Japanse bes tot de dieporanje crocosmia. Groen en tuinieren vragen je even stil te staan en brengen balans in het drukke leven. Vooral in Nederland is iedereen altijd zo gehaast. De geveltuin fleurt de hele buurt op. Het is nu een plek waar mensen contact leggen en van kunnen genieten. Met meer groen om je heen, word je blijer."

De BuurtMoesBinnentuin is een bewonersinitiatief in Amsterdam-West. Sekibe Uyar (49) is de voorzitter en Fadimana Sarioglu (41) de secretaris, beiden zijn ze bevlogen tuiniersters.
"De binnentuin van verschillende appartementencomplexen was in handen van woningbouwvereniging Rochdale. Wij betaalden allemaal kijkgeld, maar de tuin werd niet goed onderhouden. Drie jaar geleden hebben we bijna tachtig handtekeningen verzameld om de tuin in eigen beheer te nemen. Nu staan er zestien moestuinbakken van elk anderhalf bij vier meter. Het is niet alleen voor de lol, families eten er echt van. We verbouwen zo veel groenten, fruit en kruiden als we kunnen. Mijn bak staat vol aardbeien, munt en boontjes. Dankzij de regen groeit alles als kool.”

regen kleurt groen foto 3

Uyar: “Ik heb er nu boontjes, lenteui en kuzu kulagi, een slasoort met citroensmaak, in staan.” Sarioglu: “Binnenkort ga ik spinazie zaaien. Dat kan het hele jaar door.” Uyar: “Veel bewoners werken een paar keer per week in de moestuin. Ikzelf ben er drie tot vier keer per dag. Het geeft me rust en ik word er vrolijk van. Wanneer anderen op vakantie gaan, verzorg ik ook hun tuintje.” Sarioglu: “Er zijn ook een paar mannen heel actief. Mijn buurman vindt het geweldig. Als het een tijdje niet regent, geeft hij ook mijn tuintje water en laatst kreeg ik een tas vol citroensla.” Uyar glimlacht: “Steeds meer buren willen zo’n moestuinbak. De wachtlijst groeit."

[[{“fid”:”41832″,”view_mode”:”default”,”fields”:{“format”:”default”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:”OneWorld magazine nu met kookboek cadeau”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:”OneWorld magazine nu met kookboek cadeau”},”type”:”media”,”attributes”:{“alt”:”OneWorld magazine nu met kookboek cadeau”,”title”:”OneWorld magazine nu met kookboek cadeau”,”style”:”height:71px; width:581px”,”class”:”file-default media-element”}}]]

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons