Rapport: Duitsland kan ook zonder bruinkoolcentrales

Duitsland zal ook zonder zijn bruinkoolcentrales nog voldoende energie hebben. Dat stelt de Duitse denktank Agora Energiewende.

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Duitsland hangt voor ongeveer een kwart van zijn elektriciteitsproductie af van bruinkoolcentrales. Toch kan het land zonder, zegt Agora Energiewende in een nieuw rapport.

Duitsland zou in zo’n scenario niet afhankelijk zijn van de invoer van elektriciteit, het moet alleen de uitvoer verminderen, stelt de denktank. Zelfs op extreem koude of windstille dagen kan het dan zonder bruinkoolcentrales.

Regeringsvorming

De bruinkoolcentrales zijn een delicaat thema in de Duitse regeringsvorming. Aan de onderhandelingstafel zitten de CDU/CSU van uittredend bondskanselier Merkel, de liberale FDP en de Groenen. De FDP wil de bruinkoolcentrales openhouden, de Groenen zien ze liever dicht.

Duitsland zet al enkele jaren volop in op duurzame energie, de zogeheten Energiewende. Omdat het land zijn kerncentrales versneld wil sluiten, heeft het zijn bruinkoolcentrales nog zeker tot 2040 nodig, zeggen voorstanders van bruinkool.

Bruinkool is een fossiele brandstof die aan steenkool verwant is. Bij de verbranding van de delfstof komt veel CO2 vrij.

Duitsland is de grootste producent van bruinkool.

Meer lezen
OneWorld’s Jaël van ‘t Veld bezette onlangs met een groep activisten genaamd, Ende Gelände, de grootste bruinkolenmijn van Europa. Waarom en hoe dat eraan toeging, lees je hier:

'Om klimaatverandering te stoppen, moeten we zelf in actie komen'

Duitse kolenmijn vormt strijdtoneel voor klimaatactivisten

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons