OneWorld presenteert:

Voordat je verder leest:

Onafhankelijke journalistiek voor een eerlijke en duurzame wereld kost tijd en geld. Als Vriend van OneWorld steun je voor € 6 per maand onze missie, lees je dagelijks bijzondere verhalen, ontvang je ons magazine en meer!

Ja, ik word Vriend Ik lees eerst verder

Duitsland hangt voor ongeveer een kwart van zijn elektriciteitsproductie af van bruinkoolcentrales. Toch kan het land zonder, zegt Agora Energiewende in een nieuw rapport.

Duitsland zou in zo’n scenario niet afhankelijk zijn van de invoer van elektriciteit, het moet alleen de uitvoer verminderen, stelt de denktank. Zelfs op extreem koude of windstille dagen kan het dan zonder bruinkoolcentrales.

Regeringsvorming

De bruinkoolcentrales zijn een delicaat thema in de Duitse regeringsvorming. Aan de onderhandelingstafel zitten de CDU/CSU van uittredend bondskanselier Merkel, de liberale FDP en de Groenen. De FDP wil de bruinkoolcentrales openhouden, de Groenen zien ze liever dicht.

Duitsland zet al enkele jaren volop in op duurzame energie, de zogeheten Energiewende. Omdat het land zijn kerncentrales versneld wil sluiten, heeft het zijn bruinkoolcentrales nog zeker tot 2040 nodig, zeggen voorstanders van bruinkool.

Bruinkool is een fossiele brandstof die aan steenkool verwant is. Bij de verbranding van de delfstof komt veel CO2 vrij.

Duitsland is de grootste producent van bruinkool.

Meer lezen
OneWorld’s Jaël van ’t Veld bezette onlangs met een groep activisten genaamd, Ende Gelände, de grootste bruinkolenmijn van Europa. Waarom en hoe dat eraan toeging, lees je hier:

222

‘Om klimaatverandering te stoppen, moeten we zelf in actie komen’

Klimaatactivisten nemen het heft in eigen handen

DN4_7TTWAAEIpX1.jpg-large

Duitse kolenmijn vormt strijdtoneel voor klimaatactivisten

Duizenden activisten bezetten zondag Europa's grootste kolenmijn

Voor het maken van verhalen hebben we jouw steun nodig.

Ja, ik word vriend (€6 per maand)